Katri Kulmunin johdolla keskustan arvopohja on muuttumassa

Päätoimittaja on oikeassa, että vielä ei Kulmunin linja hahmotu (IS:n pääkirjoitus 10.9.). Jos kannatus aiotaan saada nousuun, äänestäjille on tarjottava selkeitä vaihtoehtoja. Niitä ei ole näkynyt.

Keskustan tuore puheenjohtaja Katri Kulmuni sanoi olevansa valmis samaan hallitukseen Jussi Halla-ahon perussuomalaisten kanssa. Kulmuni ei siinä yhteydessä maininnut mitään puolueiden erilaisista arvopohjista, mutta ei pidä perussuomalaisia äärioikeistolaisena puolueena (Uusi Suomi 2.8.)

Kun perussuomalaisten puheenjohtaja vaihtui Timo Soinista Jussi Halla-ahoon vuonna 2017, oli keskustan edellinen puheenjohtaja, pääministeri Juha Sipilä sitä mieltä, että hallitusyhteistyö Halla-ahon johtaman perussuomalaisten kanssa kaatui arvopohjien erilaisuuteen sekä epäilykseen luottamuksen kestävyydestä.

Jussi Halla-aho sanoi saamastaan KKO:n tuomiosta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, että ”minun on vaikeaa ymmärtää syyllistyneeni rikokseen ihmisyyttä vastaan” (Uusi Suomi 11.7.2017).

Se on osoitus siitä, että Halla-aho vähättelee saamaansa rangaistusta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Perussuomalaisten nykyisestä eduskuntaryhmästä Sebastian Tynkkynen tuomittiin Oulun käräjäoikeudessa rangaistukseen uskonrauhan rikkomisesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Poliisi epäilee myös tällä hetkellä, että Tynkkynen on jälleen syyllistynyt kiihottamiseen kansanryhmää vastaan (Yle 27.8.).

Kansanedustaja Ano Turtiainen (ps.) tuomittiin ennen kansanedustajakauttaan Etelä-Savon käräjäoikeudessa sakkoon julkisesta kehottamisesta rikokseen. Kansanedustaja Juha Mäenpään (ps.) eduskunnassa pitämä puhe, jossa hän rinnasti islaminuskon ja turvapaikanhakijat vieraslajeiksi, joita Suomen pitää torjua, on myös ollut poliisitutkinnassa ja lienee jo syyteharkinnassa.

Kuten edellä olevasta selviää, perussuomalaisten arvot eivät ole Juha Sipilän pääministeriajasta miksikään muuttuneet. Sitä vastoin keskusta on ilmeisesti tuoreen puheenjohtajansa Katri Kulmunin johdolla muuttanut tai muuttamassa arvopohjaansa, koska hänen mielestään hallitusyhteistyö perussuomalaisten kanssa on mahdollista.

Taito Taskinen, Kuopio

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.