Kotimaasta vai ulkomailta? "Kun ostaa kotimaan tuotteita, tuotto menee yrittäjille sekä maanviljelijöille, eikä minnekään hemmetin Kiinaan"

Milloin viimeksi mietit, syötkö kotimaisia elintarvikkeita vai ulkomaista? Ajatteletko koskaan, kuinka ruoka työllistää Suomessa yli 340 000 ihmistä, joista suuri osa on viljelijöitä ja tuotantokarjan kasvattajia? Mitä sitten, kun ulkomailta ei saadakaan enää elintarvikkeita, eikä Suomessa ole viljelijöitä tai karjankasvattajia? Uskotko että Kiuruvedelläkään olisi enää tuotantokarjan kasvattajia kymmenen vuoden päästä?

Yhä useampi Suomessa valitsee ulkomailta tuotuja elintarvikkeita, koska ne ovat halpoja, mutta niiden laatua ja puhtautta ei voida taata. Miksi valita tuontilihaa, jossa on mahdollisesti salmonella? Tai tuotteen, joka on kulkenut pitkän matkan tai on mahdollisesti odottanut pitkän aikaa, että se tulee kaupanhyllyyn? Miksi ei valita Suomessa tuotettua lihaa, josta tiedettäisiin mistä se on peräisin ja kuinka puhdasta se olisi?

Vaikka Suomesta ei saada kaikkia elintarvikkeita, silti se ei takaa sitä, että Suomessa kasvatettuja ja tuotettuja elintarvikkeita käytettäisiin enemmän kuin ulkomaista tuotuja. Suomalainen ruoka ei ole aina halvinta mahdollista, mutta sen voi taata, että se on laadukkaampaa ja paremmin hoidettua kuin esimerkiksi ulkomailta tulleet kasvikset, joiden mukana voi tulla vieraita lajeja, joista on haittaa Suomessa.

Itse kannatan kotimaisia elintarvikkeita, koska tiedän missä ne on tuotettu ja onko ne antibioottivapaita. En myöskään halua suosia elintarvikkeita, joiden takia on jouduttu polttamaan esimerkiksi Amazonin sademetsää. Kun ostaa kotimaan tuotteita, tuotto menee yrittäjille sekä maanviljelijöille, eikä minnekään hemmetin Kiinaan.

Seuraavalla kerralla, kun käyt kaupassa, katso ovatko elintarvikkeet, joita ostat kotimaisia vai ulkomailta tuotuja ja mieti pystyisitkö vaihtamaan kotimaisiin ulkomaalaisten sijasta. Suosi kotimaista! Samalla kannatat suomalaisia yrityksiä ja heidän toimintaansa.

Heidi Kokora , 8A, Kiuruveden yläkoulu

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.