Kovasti hataraa ja kestämätöntä on perustella muutosta sillä, että näin on tehty muuallakin

Kiitos Martti Salliselle ja Pertti Laajalahdelle vastauksesta kirkkoherran vaalia koskettaneeseen mielipidekirjoitukseeni.

Vastaus valaisi hieman asiaa, mutta ei valitettavasti vastannut kysymykseeni, minkä vuoksi seurakuntaneuvosto päätti ottaa uuden kirkkoherran valinnan omiin käsiinsä eikä antaa meidän seurakuntalaisten äänestää uudesta kirkkoherrastamme niin kuin seurakunnassamme on aina perinteisesti tähän asti tehty.

Eli mitkä olivat perustelut, että perinteistä vaalikäytäntöä ryhdyttiin nyt muuttamaan? Kovasti hataraa ja kestämätöntä on perustella muutosta sillä, että näin on tehty viime vuosina muuallakin. Mitä tällä toisten matkimisella muka voitettaisiin?

Itse olen osallistunut kaikkiaan kolmen kirkkoherramme valintaan ja voin kyllä kokemuksestani sanoa, että ainakaan mielenkiinnon puutteesta näitä kyseisiä vaaleja kohtaan ei voi meitä seurakuntalaisia syyttää. Aina ovat vaalit saaneet ihmiset sankoin joukoin vaaliuurnille, ja saamastani palautteesta päätellen näin olisi taatusti tapahtunut myös tällä kertaa.

Lukuisat seurakuntalaiset ovat kertoneet olevansa syvästi pettyneitä, että seurakuntaneuvosto otti nyt päätöksenteon itselleen ja katkaisi näin pitkään jatkuneen vaaliperinteemme. Minun ja monien muidenkin mielestä olisi nimittäin aina parempi, että seurakunnan johtaja valittaisiin suoralla kansanvaalilla kuin pienen porukan välillisillä vaaleilla.

Tilanne on kuitenkin nyt tämä mikä on, emmekä me seurakuntalaiset voi muuta kuin jäädä mielenkiinnolla odottamaan, kenet seurakuntaneuvosto valitsee uudeksi kirkkoherraksemme.

Seppo Kotilainen, Iisalmi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.