Kun siihen savuun ja rääkymiseen ei kylän pojat olleet tottuneet niin häädettiin Danny pois

Koronaviruksen vuoksi on moni tansseista pitävä joutunut karenssiin. Lavojen aukaisua odotetaan kuin hepokesää. 1960–70 -luvun taitteessa tanssilavoja oli joka niemessä ja notkossa. Ne olivat eräänlaisia parisuhteiden tutustumispaikkoja. Ei monesti paikkakunnalla ollut muita nuorten tapaamispaikkoja kuin tanssilavat ja urheilukentät. Tansseja järjestettiin kesällä jopa neljänä iltana viikossa. Mikäli niissä kävi jokaisessa ja oli työelämässä vaati se melkoista kuntoa.

Suuret lavat kuten Kyllikinranta, Honkaharju ja Lemmenlaakso, sekä Kiuruvedellä Jänteenhalli ja Puistonkulma oli tupaten täynnä tanssin harrastajia. Pienemmät lavat kuten Pajakallio, Takkomäen lava, Sonkakosken lava, Hippavaara Vieremällä yrittivät pitää pintansa arkisin pidettävillä tansseilla. Sukevalla on Raudanjoen lava. Paikallisia orkestereita oli monia. Muistan Palviaisen Ollin orkesterin joka mainostettiin tienvarsilla sanoin: Siellä soittaa Ollin orkka sinne menee joka sorkka. Oli se ihanaa aikaa.

Kyytejä ei silloin ollut. Mopoilla mentiin. Vieraspaikkakunnalla täytyi varoa ja valvoa mopoja etteivät paikalliset pojat ottanee tulpan hattuja pois. Kerran hevonen söi Sonkakosken lavan aitauksessa nojanneen uuden moottoripyörän käsikahvat. Kaveri ajoi hevosta yöllä takaa pitkän pätkän. Olis kannattanut panostaa enemmän tyttöihin. Naapuri osti sitten 600 Fiatin. Sinne kun änkäsi parhaillaan kaheksan äijän poppoo niin eipä siinä tytöille jäänyt tilaa saatille jos meinas.

Takkomäen lavalla esiintyi vuonna 1968 Danny show. Kun siihen savuun ja rääkymiseen ei kylän pojat olleet tottuneet niin häädettiin Danny pois. Muistan kuinka hän noitui, ettei ikinä tule enää Savoon. Mutta taiteilija on pyörtänyt puheensa ja ollut monasti paikkakunnalla. No kylällä oli lähellä lavaa yksi haitaristi ja kitaristi sekä rumpali. He nopeasti tuurasivat tulevan suuruuden. Ja tangot alkoivat soida.

Tytöt olivat siihen aikaan hyvin kotona koulutettuja. Ei siellä tanssilavoilla pussailtu eikä häpelöity. Saatille pääsi vain tytön isän saattelemana. Puhu siinä sitten rakkaudesta.

Kyllikkiin ja Honkaharjulle mentiin muutaman kerran aidan ali vaan ei yleensä.

Lampiinsalmella oli kerran juhannuksena niin paljon tanssijoita, että porukan täytyi vuorotella. Osa meni katsomaan sestomista lammelle ja toinen puoli tanssi. Sitten vaihdettiin vuoroja. Mitähän tämä korona-aika olis siitä tykännyt. Mutta Honkamäki oli kotilava. Kylän tytöt opettivat ensitanssit. Uhkailivat, että jos ette Latukan pojat ala oppia tanssimaan, niin saatille ette pääse. Jopa kotona opeteltiin. Siitäpä nuoruuden ajoista on jäänyt tanssiveto päälle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.