Kunnat koolle arvioimaan soten jatkoa – "Valmistelutyötä on tehty niin paljon, että olisi suorastaan hulluutta jättää työ kesken"

Vaalikauden loppupuolella saimme kokea todellista dramatiikkaa: pääministeri Juha Sipilä (kesk.) jätti hallituksensa eronpyynnön tasavallan presidentille, joka hyväksyi eronpyynnön ja näin hallitus jatkaa toimitusministeristönä. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että hallitus ei tuo eduskunnan käsittelyyn enää uusia esityksiä.

Sote- ja maku-uudistusten käsittely on ollut eduskunnassa kuin tervan juontia. Oppositio jarrutti välttämättömiä uudistuksia kaikin mahdollisin keinoin ja nyt Suomen suurin uudistuskokonaisuus siirtyy jälleen seuraavalle vaalikaudelle ja uudelle hallitukselle!

Uudistusten tarve ei ole kuitenkaan kadonnut minnekään. Keskeiset tavoitteet ovat edelleen voimassa: lääkärille pääsy, hyvät hoito- ja palveluketjut, tiedon kulku sekä erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon yhdistyminen poistavat turhia raja-aitoja. Nyt tätä lainsäädäntöä saadaan taas odottaa.

Pohjois-Savon liiton tulee kutsua mahdollisimman nopeasti koolle maakunnan kunnat ja eri osapuolet arvioimaan ja päättämään, kuinka nyt mennään eteenpäin. Valmistelutyötä on tehty niin paljon, että olisi suorastaan hulluutta jättää työ kesken. Maakunnat voivat tehdä paljon niin halutessaan ilman velvoittavaa lainsäädäntöä.

Markku Rossi, kansanedustaja (kesk.), Kuopio

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.