Lopetetaan terveyskeskusten mollaaminen – "Kyllä meitä kohdellaan ihmisinä myös julkisella puolella"

Viime viikkoina on kovasti kirjoitettu heinäkuun lopussa toimintansa lopettaneista, yksityisistä kunnanlääkäriasemista. Niitä on haikailtu takaisin ja niiden toimintaa on myös vuolaasti kehuttu.

Sonkajärvellä pidetyssä yleisötilaisuudessa oli eräs kyseisen lääkäriaseman asiakas todennut: ”Siellä meitä pidetään ihmisinä, eikä vain tuijoteta koneen ruutua. Joskus muualla lääkäristä näkee vastaanotolla vain niskan. Meitä hoidetaan heillä kuin isää, äitiä tai lasta, eikä meitä kohdella vain vieraina tai asiakkaina.” (IS 31.7)

Hyvä, että yksityisellä lääkäriasemalla on näin tapahtunut. Mutta samaan hengenvetoon on kuitenkin sanottava, että ei näin tapahdu ainoastaan yksityisellä puolella, vaan kyllä meitä kohdellaan ihmisinä myös julkisella puolella, terveyskeskuksissa. Kyllä siellä on aivan yhtä hyviä, päteviä ja ystävällisiä lääkäreitä ja sairaanhoitajia sekä kaikkea muuta henkilökuntaa.

On surullista, että meillä on tullut aivan yleiseksi tavaksi haukkua ja mollata julkista terveydenhuoltoamme ja ylistää vuolain sanoin yksityistä puolta. Asiallinen ja rakentava kritiikki on tietysti aina paikallaan, mutta valitettavan harvoin sellaiseen on julkisessa sanankäytössä terveyskeskuksista puhuttaessa törmännyt.

Olisikin jo korkea aika heretä irvailemasta ja nimittelemästä terveyskeskuksiamme jonkinlaisiksi arvauskeskuksiksi sekä ruveta päinvastoin antamaan arvoa niissä sydämestään työtä tekeville lääkäreille, sairaanhoitajille sekä kaikille muille työntekijöille.

Seppo Kotilainen, Kirmanranta, Iisalmi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.