Luukulta toiselle: "Sairaus pahenee, kun hoidon aloitus viivästyy, kuten omalla kohdallani kävi"

Heräsin puolenyön jälkeen epämääräiseen yskänpuuskaan. Siinä sitten yskin koko aamuyön ja olin todella heikossa kunnossa. Kello 7 jälkeen soitin ystävättärelleni, joka tuli ja tilasi ambulanssin.

Ambulanssin hoitajat mittailivat paineita ja kehottivat menemään Enskaan. Enskan lääkäri kuunteli keuhkoja ja sydäntä ja kehotti nauttimaan riittävästi nesteitä sekä ulkoilemaan (+30 asteessa). Siinä sitten yskin koko viikonlopun, taudin pahentuessa.

Maanantaina menin Terveystalolle saadakseni ajan lääkärille. Ei ollut vapaita aikoja. Menin polille, jonne minut otettiin tarkkailuun ja kokeisiin. 4–6 tunnin kuluttua lääkäri sanoi, että on lievä keuhkokuume, otetaan osastolle ja aloitetaan antibioottikuuri.

Seuraavana päivänä osaston lääkäri sanoi, ettei ollut keuhkokuume vaan keuhkoputkentulehdus. Mikäli olisin saanut hoitokuurin alkavaksi perjantaiaamuna, olisin präjännyt kotona, eikä olisi tarvinnut olla osastolla viittä vuorokautta. Vuorokausi maksaa 44,10 euroa, eli yhteensä käynnille tuli hintaa 220,50 euroa. Se on iso raha pienestä eläkkeestä.

Toivoisinkin, ettei sairaita ihmisiä palloteltaisi luukulta toiselle. Sairaus pahenee, kun hoidon aloitus viivästyy, kuten omalla kohdallani kävi.

Kuitenkin hyvää kesän jatkoa kaikille.