Maksuton ehkäisy alle 25-vuotiaille – Raskaudenkeskeytykset ja seksitaudit vähenevät

Iisalmen Sanomat uutisoi 12.6. Ylä-Savon soten kunnissa tehdyistä raskaudenkeskeytyksistä. Ylä-Savon soten alueella abortteja tehdään edelleen enemmän kuin koko Suomessa ja Pohjois-Savossa keskimäärin, vaikka pääsääntöisesti määrä onkin vähentynyt.

Vuoden 2019 alusta sote-kuntayhtymän kunnissa alle 20-vuotiaat ovat voineet saada ehkäisyn maksuttomasti. Soten tilinpäätös paljastaa, ettei maksuttomaan ehkäisyyn varattua rahaa käytetty kokonaan Kiuruvedellä ja Sonkajärvellä. Iisalmessa ja Vieremällä sen sijaan toteuma ylitti varatun summan. Maksuttomaan ehkäisyyn varattiin neljälle kunnalle yhteensä noin 30 000 euroa, mikä on soten kokonaisbudjetista hyvin pieni summa.

Aloite maksuttomasta ehkäisystä tuli Iisalmen, Kiuruveden, Vieremän ja Sonkajärven nuorisoneuvostoilta. Sote-kuntien nuoret toivoivat, että maksuton ehkäisy kattaisi kaikki kuntayhtymän alle 25-vuotiaat nuoret, sillä tilastojen mukaan raskaudenkeskeytyksiä tehdään eniten 20–24-vuotiaille.

Tuoreen tutkimuksen mukaan maksuttoman ehkäisyn tarjoaminen alle 25-vuotiaille vähensi raskaudenkeskeytyksiä ja seksitautien määrää. Vantaalla toteutettua ehkäisykokeilua tarkastelleen väitöksen mukaan ehkäisyn tarjoaminen oli kustannusneutraalia.

Kun kokeilun vaikutukset on todistettu, on aika siirtää maksuttomuus koskemaan kaikkia alle 25-vuotiaita. Maksuttomuuden täytyy kattaa niin pitkäaikaiset hormonaaliset ehkäisyvalmisteet kuin seksitauteja ehkäisevät kondomit. Jokaisella yläsavolaisella nuorella täytyy olla mahdollisuus omaan elämäntilanteeseen sopivaan ehkäisyyn. Tärkeintä on, että nuorten hyvinvoinnista ja terveydestä pidetään entistä parempaa huolta. Se on inhimillisesti oikein.

Senni Martikainen, kaupunginvaltuutettu, Iisalmi (vihr.)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.