Nykyiset kärkihiihtäjät ovat lähtöisin maaseudulta – "Uutta porukkaa ei sieltä juurikaan tule, kun maalla ei ole enää ihmisiä"

Suomalaisten kohtalona on viime vuosina ollut talviurheilussa varsin voimakas alamäki. Alamäki on tietenkin mäkiurheilussa välttämätön ja kyllä sitä hiihdossakin tarvitaan, mutta jotenkin outo tämä nykyinen tilanne on.

Syy saattaa olla sukupolvien vaihtuminen, kun miehissä ei tulevana talvena ole kuin Iivo Niskanen kansainvälisellä tasolla ja naisetkin ovat lähes Pärmäkosken varassa.

On totta, että Suomi on pieni, mutta ei Ruotsi ole paljonkaan isompi ja Norja on jopa meitäkin pienempi väkiluvultaan, ja ne vaan mennä porskuttavat. Yksi syy saattaa olla, että emme enää juurikaan liiku suksilla.

Noin sata vuotta sitten sukset kuuluivat lähes jokaisen päivittäisiin kulkuvälineisiin, ja nyt ne ovat muutaman harrastelijan ja kilpailijan liikuntavälineinä. Ennen sotia ja sotien jälkeenkin kilpailtiin joka kylällä maaseudulla useita kertoja talven aikana ja sukset olivat niinä vuosikymmeninä pääasialliset kulkuvälineet talvisin.

Melkein joka mökin kaapissa oli muutama hiihtopalkinto, ja vaikka suurin osa lopetti kilpailun parinkymmenen ikäisenä, jäi siitä huolimatta paljon nuoria, jotka jatkoivat kilpailuja, ja siitä porukasta nousi niitä maailmanmestareita. Nyt vaan suurin osa nuorista ei edes osaa kunnolla hiihtääkään, ja kärsi on varsin kapea.

Ei ole kovinkaan monta vuosikymmentä, kun kilpailuissa ei ollut italialaisia, ranskalaisia, japanilaisia, sveitsiläisiä, saksalaisia, venäläisiä ja muita maita pohjoismaiden lisäksi. Oli pääasiassa vain Norja, Ruotsi ja Suomi.

Nyt on mukavaa katsoa televisiosta senaikaisia kilpailuja. Suomi oli silloin usein kärjessä niin hiihdossa kuin mäessäkin.

On vaikea uskoa, että olemme sen huonompia kuin ennenkään, mutta jotakin outoa on siinä, että Ruotsi ja varsinkin Norja ja muut maat ja maanosat, ovat muutamassa vuodessa menneet aikalailla Suomea edelle. Tuskin missään maassa hiihtoharrastus on niin nopeasti lisääntynyt, ja teknillinen taito on kaikilla samanlaista.

Suomen nykyinen hiihtäjien kärki on lähtöisin maaseudulta. Uutta porukkaa ei sieltä juurikaan tule, kun maalla ei ole enää ihmisiä. Jauhojärvi lopetti viime talvena ja Matti Heikkinen nyt. Niskasen Iivo on edelleen huippukunnossa, mutta miesten kohdalla kärki on todella kapea ja niin se on naistenkin.

Varmaahan on, että kyllä sieltä joku ponnistaa vielä kärkeenkin, mutta aikamoinen ihme on, jos enää näemme vuosituhannen vaihteen ja 1900-luvun vastaavaa aikaa niin hiihdon kuin yleisurheilunkaan osalta.

Toivottavasti tuollainen arvio on väärä. Ken elää, hän näkee.

Martti Heikkinen, Iisalmi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.