Nyt kunnolla jäitä hattuihin seurakuntayhtymän päättäjät

Ylä-Savon seurakuntayhtymässä on puuhattu jo tovin aikaa yhtymän purkamista sekä yhden yhteisen seurakunnan perustamista. Ja tätä suunnitelmaa on vietykin eteenpäin sellaista kyytiä, että tokkopa lienevät sen enempää kaikki seurakuntayhtymän päättäjät kuin viranhaltijatkaan pysyneet perässä – meistä seurakuntalaisista nyt puhumattakaan.

Parasta aikaa on meneillään seurakuntalaisten kuulemistilaisuudet, ja toivoa sopii, että meitä seurakuntalaisia ei ainostaan kuulla, vaan meitä myös aivan aidosti tarkalla korvalla kuunnellaan.

Iisalmen seurakunnassa järjestetyssä kuulemistilaisuudessa oli lehtitietojen mukaan noussut monien muiden kysymysten ohella esille kysymys siitä, miten se kirkkoherra tultaisiin mahdollisesti muodostettavassa seurakunnassa valitsemaan.

Kirkkolain mukaan kirkkoherrat tulisivat kuulema tämän asian keskenään päättämään. Jos näin todella on, niin sittenhän ei enää puutukaan muuta kuin että kirkkovaltuutetut valitsisivat tulevan seurakunnan uudet valtuutetut, ja meille seurakuntalaisille jätettäisiin kyseisessä seurakunnassa ainoastaan maksajan rooli.

Jos seurakuntayhtymä todella puretaan ja perustetaan yksi yhteinen seurakunta, niin ei kai siellä herran tähden olisi enää liki kymmentä kirkkoherraa valitsemassa seurakunnalle yhtä ”ukkoherraa”. Kyllä kirkkoherran valinta kuuluu aivan ehdottomasti ja yksiselitteisesti meille seurakuntalaisille, ja yhdelle seurakunnalle on riitettävä yksi kirkkoherra.

Jos nimittäin yksi yhteinen seurakunta perustetaan, niin kyllä kait aivan automaattisesti silloin niin nykyiset seurakunnat kuin niiden kirkkoherrojen viratkin lakkautuvat. Tai jos niin ei tapahdu, syntyy takuulla sellainen sekameteliseurakunta, että siitä ei ota itse erkki eikä edes erkinpojatkaan selvää.

Olipa asia niin tai näin, niin ammentakaa hyvät seurakuntayhtymän päättäjät oikein lapiotolkulla jäitä hattuihinne ja antakaa niiden aivan kaikessa rauhassa sulaa ennen kuin menette tekemään mitään lopullisia päätöksiä. Turhalla kiireellä on nimittäin pilattu jo tässä maailmassa aivan liian monta asiaa – ja niin on vaarassa käydä tällekin yhteisen seurakunnan perustamiselle.

Jäitä sulatellessa tehkää kuten viime kesänä Iisalmen seurakunnan uudeksi kirkkoherraksi valittu Sanna Komulainen on tilannetta erittäin viisaasti kommentoinut: ”Ylipäätään pitäisi ensin tutkia, mitä mahdollisuuksia on kehittää nykyistä seurakuntayhtymää”.

Seppo Kotilainen, Iisalmi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.