Omaishoidon tuen pitäisi olla verovapaata tuloa – Nykyinen vähimmäispalkkio on liian alhainen eikä vastaa työn vaativuutta

Omaishoitajat mielletään usein iäkkäiksi puolisonsa hoitajiksi, mutta he voivat olla minkä ikäisiä vain. Omaishoitotilanne voi kohdata perheenjäsenen onnettomuuden tai lapsen vammaisuuden tai sairastumisen kautta yhtä hyvin työikäistä. Ikääntyvässä Suomessa myös yhä useampi työikäinen on omien vanhempiensa omaishoitaja.

Työikäisen omaishoitajan sosiaaliturva on erittäin huono, jos hän jää pois työelämästä. Tällä hetkellä omaishoidon ja ansiotyön yhdistäminen on haasteellista.

Monissa maissa on tarjolla erilaisia työaikajoustoja omaishoitajille lastenhoidosta tuttujen osittaisten hoitovapaiden ja muiden järjestelyjen turvin. Suomessa olisi vastaavien järjestelyiden mahdollistamisessa edettävä pikaisesti.

Omaishoito on usein sekä hoidettavalle että hoitajalle inhimillisin vaihtoehto hoidon järjestämiseen. Yhteiskunnan kannalta omaishoito on myös hyvin kustannustehokas ratkaisu. Omaishoidon tukemisen tulee olla yksi keskeisimmistä laitoshoidon vähentämiseen tähtäävistä toimenpiteistä.

Tällä hetkellä hoitajalle maksettava vähimmäispalkkio on liian alhainen eikä vastaa työn vaativuutta. Omaishoidon tuki tulisi muuttaa kokonaisuudessaan verovapaaksi tuloksi. Taloudellisen tuen ohella omaishoitaja tarvitsee riittävää yksilöllistä tukea ja palveluita hoidettavalle sekä mahdollisuutta vapaapäivin ja virkistymiseen.

Sari Essayah, kansanedustaja, kristillisdemokraattien puheenjohtaja

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.