Perusturvaa on uudistettava kohti perustuloa – järjestelmän pitää kohdella kaikkia tasavertaisesti

Maaliskuun alussa julkaistussa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen perusturvan riittävyyden arviointiraportissa kerrotaan, että vuosien 2015–2019 lakimuutokset ovat elämäntilanteesta riippuen heikentäneet joidenkin kansalaisten perusturvan tasoa.

Perusturvan varassa elävien ihmisten määrä on kasvanut yli puoleen miljoonaan suomalaiseen.

Tehdyt indeksileikkaukset ja aktiivimallista johtuvat etuuksien alentamiset ovat heikentäneet etenkin työttömien perustuvaa. Tämä tarkoittaa myös sitä, että työttömät joutuvat hakemaan entistä useammin viimesijaista perusturvaa eli toimeentulotukea.

Työttömyys on kyllä laskenut, mutta työttömien köyhyys lisääntynyt eikä taloudellinen kasvu paljon lohduta näitä työelämän ulkopuolella olevia.

Sama raportti kertoo myös, että opiskelijoiden saama tuki on muuttanut muotoaan. Opintorahan ja asumistuen merkitys opintojen rahoituksessa on vähentynyt ja heidän toimeentulonsa on muuttunut entistä lainapainotteisemmaksi. Vuosien 2015–2019 lakimuutokset ovat suhteellisesti eniten heikentäneet yksinasuvien ja yksinhuoltajien tulotasoa. Tällainen kehitys on saatava loppumaan.

Perusturvan tasoa on nostettava. On uudistettava perusturvaa kohti perustuloa. Perustulo helpottaa työn vastaanottamista ja lisää pienyrittäjyyttä. Sekava perusturvajärjestelmä on korjattava. Sen pitää kohdella kaikkia tasavertaisesti. Sen on oltava helposti haettava ja sitä on pystyttävä hakemaan yhdeltä luukulta.

Anne Roponen, kansanedustajaehdokas (vihr.)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.