Rusakot riesana – Meillä käy kaksi vasikankokoista, kolme keskikokoista ja yksi pikkupupu ja yksi metsäjänis ja yksi ristiinnaitu

Asumme alueella, joka rajoittuu peltoon ja järveen ja on vanhaa Iisalmen maalaiskunnan kirkonkylää. Meillä on vähitellen tullut riesaksi lisääntynyt rusakkojen määrä. Ovathan ne mukavia katsella, mutta kun ne ovat syöneet vatukon, omenapuut, vaahterat ja orapihlajat. Krookukset häviävät puhjettuaan. Mieheni istutti kasvimaalle toistakymmentä omenapuuta. Vaikka kasvimaa on aidattu, ensimmäinen tuiskuisa lumitalvi oli kohtalokas. Sitten mieheni ryhtyi lapioimaan aidan viereen uoman, jotta rusakko ei ylettyisi menemään aidan yli. Ei auttanut. Nyt kasvimaalla on enää kolme omenapuuta. Taistelemme luontoa vastaan, kun on lisäksi fasaaneita ja oravia.

Asumme kaava-alueella. Täällä ei voi ampua rusakoita, ei ole pyssyäkään. Rusakot lisääntyvät vuosittain ja etsivät uutta syötävää jo pienistä aidanteista. Meillä käy kaksi vasikankokoista, kolme keskikokoista ja yksi pikkupupu ja yksi metsäjänis ja yksi ristiinnaitu.

Toivon jotain apua, jotta kasvimaata voisi pitää.

Kaisa A. Nurhonen

vanhus

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.