Sosiaalisen vahvistamisen ryhmien jatkuminen Iisalmessa: "Millaisen kuvan Iisalmi haluaa antaa omille nuorilleen?"

Kuinka haluamme panostaa nuoriin? Miten näytämme, että heikoimmassakin asemassa oleva on arvokas ja mitä olemme heille valmiita tarjoamaan? Vai tarjoammeko mitään?

Iisalmessa on käynnissä sosiaalisen vahvistamisen ryhmän juurruttaminen osaksi nuorten palveluja. Suurimpana esteenä juurtumiselle toki raha.

Iisalmen Nuorison Tuki ry:llä hankkeena 1.12.2017–30.11.2019 välillä järjestettävä Diagnoosina nuoruus -ryhmä on tarjonnut tukea, apua, vertaistukea ja yhteenkuuluvuutta jo kymmenille nuorille. Ryhmää nuorelle on voinut suositella esimerkiksi etsivä nuorisotyö tai sosiaalityö. Ryhmään pääsy ei ole edellyttänyt lähetettä, vaan oma kiinnostus on riittänyt.

Diagnoosina nuoruus -ryhmä on loistava ratkaisu siinä tilanteessa, kun päivärytmi on sekaisin, jännittää, ei todella tiedä mitä tehdä, mihin kuuluu… Ei tarvitse jäädä yksin. Ryhmään saa ja pitääkin tulla juuri sellaisena kuin on. Saada vertaistukea ja huomata, että on muitakin, joilla on hyvin samankaltaisia ongelmia elämässä. Ettei olekaan ihan kummajainen.

Kuntouttava työtoiminta saattaa olla jo liian raskas ja luo työmäisen ilmapiirin paineineen, mutta vapaaehtoisuuteen ja omiin tavoitteisiin pureutuva ryhmä pitää kiinni elämässä ja ehkäisee syrjäytymistä.

Nykyajan urakeskeisessä ryntäilyssä nuorella on harvoin aikaa pysähtyä miettimään itseään, kykyjään ja voimavarojaan.

Ryhmän tuloksia ei mitata koulu- tai työpaikkoina, vaan jokaisen nuoren omien tavoitteiden saavuttamisena tai jo siinä, että tarvitseekin vielä lisää aikaa ja tukea itselleen.

Minulla on kokemus kahdesta ryhmästä, toisessa vertaisohjaajana. Ryhmän tarjoama itsetunnon kohotus ja aika oman itsensä löytämiseen oli mittamaattoman arvokas.

Raha nousee hidasteeksi, niin kuin vähän kaikessa. Hyvin suunniteltuihin hankkeisiin saadaan rahoitusta, mutta kun toiminta haluttaisiin vakinaistaa, suurin ongelma on raha.

Mutta millaisen kuvan Iisalmi haluaa antaa omille nuorilleen?

Tuemmeko arvomaailmaa, jossa vain työsuoritukset ja raha ratkaisee? Vai haluammeko näyttää, että myös heikoimmassa asemassa olevaa arvostetaan ihmisenä ja hänestä pidetään huolta?

Autetaan eteenpäin, että huomenna olisi vähän parempi.

Jenni Karppinen, yksi monista

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.