Suomessa täytyy tuottaa ruokaa myös tulevaisuudessa, eikä helppoja ratkaisuja ole

Reijo Karhisen maatalouden tilaa pohtiva työryhmä totesi, että maatalouden yrittäjätulon pitäisi lisääntyä 500 miljoonalla. Tämä summa menetettiin hinnanalennuksina elintarvikeviennin loppuessa Venäjälle kaikkialta Euroopasta. Ylituotannon tähden elintarvikkeiden hinnat romahtivat puolella miljardilla 2013–2017 välillä.

Tilakoot ovat kasvaneet ja tuotanto tehostunut, mutta silti Suomen maatalouden kannattavuus on tippunut EU:n keskikastista häntäpäähän. Myös elintarvikkeita jalostavan teollisuuden katteet ovat ohentuneet käytännössä olemattomiksi. Kun tulostaso on näin heikko läpi elintarviketuotannon, on toimintoja hankala kehittää. Alkutuotannossa laajentuminen ei onnistu, jos kassassa ei ole rahaa. Jalostavan teollisuuden tulisi pystyä kehittämään pirstaloituville markkinoille erilaisia tuotteita ja löytää uusia vientituotteita, mutta se on hidasta hankalaa huonon tuloksentekokyvyn takia.

Helppoja ratkaisuja ei ole. Maataloudessa 95 prosenttia viljeljelijöistä tuottaa maitoa, lihaa tai viljaa. Tuottaja ei pysty tuotettaan itse jalostamaan, vaan hänen on toimittava olemassa olevan tuotantoketjun: jalostajien ja kaupan kautta. Sekä viljelijän, jalostajan että kaupan on saatava voittoa tuotteestaan.

Mitä valtiovalta voi tehdä tässä tilanteessa? Se voi ohjata enemmän resursseja tuotekehityksen ja markkinoinnin kehittämiseen jalostavassa teollisuudessa. Se tukisi myös viennin kasvua. Valtiovalta pitää huolta siitä, että maatiloille ei tule lisärasitteita. Esimerkiksi maa- ja metsätalousmaan kiinteistövero tai lihavero olisivat selkeitä kannanottoja maataloustuotantoa vastaan. Karhisen ryhmä toteaa, että myös ”päivittäistavarakauppa on saatava mukaan aidon win–win-kumppanuuden hengessä”. Tukea tarvittaan myös kuluttajatyöhön, jotta asiakas ymmärtää suomalaisen ruoan konkreettiset edut: maku, puhtaus, terveellisyys ja eettisesti kestävät tuotantotavat.

Globaalisti ruoan kysyntä kasvaa koko ajan. Suomessa täytyy tuottaa ruokaa myös tulevaisuudessa ja siihen tarvitaan toimia koko elintarveketjulta.

Matti Kärkkäinen, maanviljelijä, juustolayrittäjä, eduskuntavaaliehdokas (kesk.)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.