Tämä on murskaisku maakunnille – Valtion käytettävä valtaansa ettei Finnairin maakuntalentoja lakkauteta

Finnair ilmoitti lopettavansa lukuisia maakuntalentoja. Tämä on murskaisku maakunnille ja niiden kehitykselle.

Valtio omistaa Finnairista hieman yli 55 prosenttia, omistajaosuuden vähentäminen on ollut esillä säännöllisin väliajoin.

Onko valtion suurimmaksi osaksi omistaman firman mahdollista tehdä tällaisia ratkaisuja ilman suurimman omistajan kuulemista ja hyväksyntää? Varsinkin, kun ratkaisu vaikuttaa merkittävästi koko kansantalouteen ja maamme kehitykseen? Etenkin juuri nyt, kun valtio on joutunut tekemään sen talouteen negatiivisesti vaikuttavia ratkaisuja Korona-kriisin taltuttamiseksi. Tämä nykyinen tilanne vaatii pikemminkin päinvastaista toimintaa, jotta notkahdus ei pitkity ja ahdinko syvene.

Vajaa kaksi viikkoa sitten Finnairin toimitusjohtaja Manner totesi Finnairin käyttävän kriisiä hyväkseen ja toteuttavan uusia mahdollisuuksia, esimerkiksi ostamalla uutta lentokalustoa. Toivottavasti tämä ei tapahdu maakuntiemme kehityksen ja hyvinvoinnin kustannuksella.

Omistajaohjaus ei ole helppo laji. Varsinkaan poliittisessa mielessä. Nyt pitää olla rohkeutta käyttää valtaa ja tehdä kestäviä ratkaisuja. Kuten viime viikolla, jolloin omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen vaihtoi yli puolet Postin hallituksen jäsenistä, myös puheenjohtajan.

Valtio-omistajan tahdon tulee keskittyä pitkäjänteiseen kehitystyöhön ja päätöksiin, joilla tuetaan koko maamme kehitystä, myös Korona-kriisin jälkeen.

Jatkossa on syytä unohtaa myös omistaja-osuuden kaventaminen. Silloin ei auttaisi mikään markkinavoimien turbulenssituulissa.

Sanna Kauppinen

Kaupunginvaltuutettu SDP

Iisalmi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.