Tapaus Sointula ei ole omiaan vahvistamaan kuvaa Iisalmesta lapsiystävällisenä kaupunkina

Sointulan päiväkodin lakkautusuhka toi lievästi sanoen surun puseroon. Kahden pienen lapsen isänä ymmärrän hyvin vanhempien tunteet ja varsinkin jos on totta, että asia tuli heille täysin yllätyksenä. Kiinteistö kaiketi on hyvässä kunnossa, ympäristö on lapsille turvallinen ja henkilökunta pätevää, eikä kiinteistössä ole nykytiedon mukaan sisäilmaongelmaa, mitä voitaneen pitää näinä aikoina lähes luksuksena. Kyse on lienee teknisestä virheestä? Kuinka toimittiin Helsingissä, kun havaittiin, että kaupungissa on lukuisia luvattomia päiväkoteja, ei niitä kaikkia kiinni pistetty. Olisiko Sointulankin tapauksessa parasta käydä paikan päällä ja miettiä yhdessä, kuinka ja millä edellytyksillä toimintaa voidaan jatkaa.

Eniten ihmetytti se, jos asianosaisiin, eli vanhempiin ei ole oltu yhteydessä ennakkoon!? Sama toimintatapahan toistui viime joulun alla meidät tavoittaneessa ikävässä uutisessa, jossa kerrottiin, ettei kaupungilla ole resursseja jatkaa kerran kuussa järjestettäviä kehitysvammaisten iltoja. Saatujen tietojen mukaan tässäkin tapauksessa asianosaiset saivat tiedon asiasta lehtijutun myötä ja vieläpä aika viime hetkillä. Kovin hyvää pelisilmää tämän tyyppinen toiminta ei osoita.

Sen sijaan että sanotaan, ettei ole varaa tai ei pystytä, pitäisi yhdessä kaikkien osapuolien kanssa miettiä, kuinka tärkeä palvelu voidaan turvata myös jatkossa. Kaupungin tehtävä on olla hyvä paikka asua kaikille kaupunkilaisille. Me myös ainakin jossakin vaiheessa mainostimme olevamme positiivisten ajatusten alkulähteillä, mutta huutoon on myös vastattava. Sointulan tapaus ei herätä positiivisia ajatuksia eikä myöskään ole omiaan vahvistamaan kuvaa Iisalmesta lapsiystävällisenä kaupunkina. Kaupunki kuuluu kaikille, ja asioista virkansa puolesta vastaavien velvollisuus on jo valmisteluvaiheessa olla yhteydessä kaikkiin osapuoliin, joita asia koskee. Näinhän toki toimitaan useimmissa tapauksissa jo nyt.

Positiivisia ajatuksia ja lämmintä kesää kaikille!

Petri Karhu, FM, kahden pienen lapsen isä, kaupunginvaltuutettu (vihr.), Iisalmi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.