Tiesikö maan hallitus, ettei maksukatto koske kaikkia asiakasmaksuja?

Ennen joulunpyhiä kansanedustaja Hanna-Kaisa Heikkinen ja muutkin keskustan hallituksen jäsenet nostivat nimeni esiin, kun koetimme estää asiakasmaksujen korotuksen.

Nyt kun pyhät on menneet, kysynkin, tiesikö maan uusalkiolainen hallitus, ettei maksukatto koske kaikkia asiakasmaksuja? Hanna-Kaisa Heikkinen perusteli maksujen 30 prosentin korotuksia sillä, että maksukattoa alennettiin yhdeksällä eurolla.

Tämä ei paljon lämmitä, kun terveydenhoidon puolella maksukaton täyttymisen jälkeenkin maksuja peritään puolikkaina, eli kun joudut maksamaan ensimmäisen puolikkaan maksun maksukaton täyttymisen jälkeen, maksat enemmän kuin yhdeksän euron alennuksen maksukattoon.

Lisäksi sosiaalipuolen maksuihin ei ole maksukattoa, ja siellä maksuja korotettiin myös 30 prosenttia keskustan vaatimuksesta. Tällaisia maksuja ovat palveluasumismaksut, kotihoidon maksut lääkkeiden jaosta sekä avustamisesta päivittäisissä toiminnoissa, kuten ruokailussa, pesulla käynnissä ja monissa muissa asioissa.

Lisäksi kansanedustajat korottivat lääkkeiden omavastuuosuuden 50 euroon ja aikaistivat sen kertymisen alkuvuoteen (oikeudenmukaisempaa olisi jakaa se kaikille kuukausille). Käsittämätön päätös oli myös diabeteslääkkeiden maksuluokan alentaminen ja poisto osin kokonaan.

Toivoisinkin, että keskusta luopuisi uusalkiolaisuudesta ainakin kuntapolitiikassa ja yhtyisi vasemmiston esittämään valtuustoaloitteeseen asiakasmaksujen subventoinnista vähän ansaitseville.

Nämä menot joutuvat joka tapauksessa kuntalaiset maksamaan. Kyse on vain siitä ketkä. Maksaako kulut vähävaraiset vai ne, joilla on veronmaksukykyä.

Samoilla perusteilla Ylä-Savon sotea perustettaessa otettiin käyttöön eläinlääkärimaksuihin subventio.

Valtuustoaloitteeseen pitää ottaa kantaa helmikuun loppuun mennessä. Jos alkiolainen maailmankatsomus voittaa, aloite hyväksytään ja otetaan käyttöön. Mutta jos uusalkiolaisuus voittaa, aloite laitetaan jatkovalmisteluun ja syksyllä se hylätään.

Rauno Pikkarainen, kansanedustajaehdokas, (vas.), Kiuruvesi

Uusimmat

Mielipidekirjoitukset

Hallituksen ajama sote-malli on osoittautumassa monilta osin toteuttamiskelvottomaksi – "Yksityinen puoli uhkaa kuoria kermat päältä"

Miksi maakuntien keskuskaupungit eivät muutamien ministeriöiden silmissä ole enää kelvollisia hoitamaan koko valtakuntaa palvelevia tehtäviä? – "Suhtautuminen seutukaupunkeihin on ollut vieläkin tylympi"

"Emme luota siihen Suomeen, jossa kokoomus, kepu ja takiaisten takakonttipuolue siniset päättävät maan asioista"

Vireä järjestötoiminta on yksi toimivan kansalaisyhteiskunnan kulmakivistä – "Tehdään Iisalmesta Suomen järjestöystävällisin kunta vuonna 2025"

Superruokaa Suomesta – Meillä on valtavat mahdollisuudet, kun uskallamme ajatella uudella tavalla

Educa perui Aito avioliitto -yhdistykseltä pääsyn messuille – "Seta ei voi sietää, että lapsille ja nuorille saisi puhua enää avioliitosta, jossa perinteisesti voi olla isä ja äiti sekä tyttöjä ja poikia"

"Jos jossain tapahtui virheitä ja teknisiä häiriöitä, niin kukaan veteraani ei sen vuoksi jäänyt ilman tukipalveluja"

Moni eläkeläinen on yhteisönsä dynamo – "Ei ole yhdentekevää, miten yhteiskunta eläkeläisiä kohtelee"

Köyhyys kasvattaa vihaa ja katkeruutta – "Päättäjien tehtävä on rakentaa sellainen yhteiskunta, jossa ihmiset voivat hyvin"

Ajetaanko ihmisiä pakkomuutolla kaupunkeihin? Onko keskittäjäpuolueille maaseutu vain joku romanttinen ulkomuseo?