Turistina Iisalmessa – yhdessä asiassa olisi kaupungilla parannettavaa

Käyn vuosittain Iisalmessa kesänvietossa, ja muutama seikka on kiinnittänyt huomioni. Asun talvet Haminassa, joka myös pieni kaupunki ja siis vertailukelpoinen kesäkeitaaseeni.

Iisalmessa on ilahduttavan paljon pieniä liikkeitä keskustassa ja tori vilkas, mukava.

Kotikaupungissani asia ei valitettavasti ole näin – keskusta kuihtuu ja herää henkiin vain Hamina Tattoon aikana joka toinen vuosi.

Iisalmessa asukkaille ja turisteille on iso ilo hyvästä tarjonnasta. Esimerkiksi vaate- ja kenkäkauppoja on keskustassa – autoton turisti kun ei lähde marketteihin kaupungin ulkopuolelle shoppailemaan. Asiantuntevat ja iloiset asiakaspalvelijat ovat hyvä käyntikortti kaupungillenne.

Mutta. Kaupungin kukkaistutuksia olen katsellut vuosia, ja niissä on parannettavaa.

Virran sillan kaiteisiin laitetut kukat katoavat ja sulautuvat siltaan. Kontrastia ja ryhtiä istutuksiin saisi valkoisilla (ei mustilla) kukilla ja alaspäin ryöppyävillä vihreillä kasveilla. Kukkien tulisi erottua sillan kaiteesta, ei sulautua sinne.

Isoissa betonilaatikoissa olevat istutukset kaipaisivat myös uudistusta – puna-keltaiset vuosittain samanlaiset istutukset ovat vanhanaikaiset, ja ne kaipaisivat myös raikasta valkoista kukkaa ja laatikosta ryöppyävää viherkasvia (peittämään sen ruman betonin).

Haminassa tilanne oli samanlainen, kunnes otettiin oppia Kotkan istutuksista. Raha ei ole ydinkysymys – kaikki tiedämme, että samalla rahalla saadaan aikaan kaunista tai kauhistusta. Ihmisen mieli kaipaa väriä, iloa ja harmoniaa.

Suosittelen lämpimästi opintomatkaa Kotkaan, jossa kaupunginpuutarhuri Heikki Laaksonen on luonut satamakaupunkiin kymmenen satumaista puistoa hyödyntäen vettä, kiviä ja kasveja. Hän sanoi aikoinaan, että ”varojen niukkuus ruokki kekseliäisyyttä”, ja nyt ovat puistot ja istutukset kaupungin ylpeys.

Toivon sydämestäni, että kukkaistutukset korostavat tulevaisuudessa kaupunkinne kauneutta.

Iisalmi on vetovoimainen paikka – tulen ensi kesänäkin!

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.