Työkäsien tärkeys ja merkitys tuntuu unohtuneen, mutta duunareissa on teollisuuden tulevaisuus

Suomi tarvitsee työmiehiä. Ilman duunarin työpanosta meidän on turha haaveilla viennin kasvusta tai talouden noususta.

Talouden kasvu ei synny yksin tuotekehittelystä ja insinöörityöstä. Toki tärkeitä nekin ovat. Tekeviä ja osaavia duunarin työkäsiä tarvitaan edelleen. Ylä-Savossa on jatkuvasti työtä tarjolla esimerkiksi metallialalla. Valtakunnallisesti työkäsien tärkeys ja merkitys tuntuu kuitenkin unohtuneen. Koulutuksesta leikataan jatkuvasti, varsinkin toisella asteella. Kaikki eivät halua eivätkä kykene korkeakouluopintoihin.

Kannustavaa ja laadukasta opiskelua on siis tarjottava myös ammatillisessa koulutuksessa. Erityisesti ammatillisen koulutuksen jarjestajien taytyy osata yhdessa alueen yritysten kanssa reagoida yritysten tyovoimatarpeisiin ja suunnata koulutusta sinne, minne tarvetta esimerkiksi investointien kautta syntyy. Osa seutumme firmoista kouluttaa nykyään itse työntekijänsä oppisopimuksella. Työntekijöistä on kuitenkin jatkuva pula. Miksi?

Työmarkkinat teollisuudessa koetaan aiempaa varmempina. Se ei vielä ole lisännyt halukkuutta työskennellä teollisuudessa. Nykyisen hallituksen toimenpiteet, kuten kiky eli kilpailukykysopimus, vievät yleistä innostusta nuorilta toimia teollisuudessa.

Onko kikyllä saavutettu suuria voittoja? Kääritäänkö puolen tunnin ilmaisella pakkotyöllä niin suuret saaliit, että sillä kannattaa laskea työmotivaatiota ja työhön sitoutumista?

Ei. Tuotot on laskettu paperilla, ei käytännössä.

Kannattavampaa on satsata tulevaisuudessa työhyvinvointiin ja työtyytyväisyyteen. Työelämä 2020 -hankkeen tavoitteena on, että suomalainen työelämä olisi maailman paras vuonna 2020. Suunta on oikea. Mutta paljon on vielä tehtävää, jotta saadaan voitto kotiin tuossa kisassa. Äänestämällä vaaleissa voit vaikuttaa työhösi. Duunareissa on teollisuuden tulevaisuus.

Harri Väänänen, kansanedustajaehdokas (ps.), Lapinlahti

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.