Uskomushoidot jakavat mielipiteitä

Terveys mainitaan yleensä ykkösenä, jos ihmisiltä kysytään elämän tärkeimmistä asioista. Siksi terveyttä edistävillä, ja sellaisiksi väitetyillä, tuotteilla sekä uskomushoidoilla on kasvavat markkinat koululääketieteen rinnalla. Vaikka maailmassa on nimetty yli 10 000 tautia ja yli 500 lääketieteellistä hoitomuotoa, on edelleen ihmisiä, joilla on erilaisia oireita, joihin ei löydy perussyytä eikä sen vuoksi ole täsmällistä hoitoa tai tietyn sairauden lääketieteellisistä hoidoista ei ole apua.

Näistä ihmisistä monet turvatuvat niin sanottuihin uskomushoitoihin, joista saattavat kokea saavansa apua, jos ei muuten, niin plasebo- eli lumevaikutuksen kautta. Se tarkoittaa, että hoito auttaa kun ihminen siihen uskoo. Myös virallisessa lääketieteessä tiedostetaan erityisesti kipu- ja mielialalääkkeiden lumevaikutus. On myös osoitettu lumevaikutuksen kautta elimistössä tapahtuvan reaktioita.

Oma ryhmänsä ovat täysin terveet ihmiset, jotka haluavat tulla vielä terveemmiksi vitamiineilla, hivenaineilla ja lisäravinteilla. Näitä tuotteita kaupataan puhelimitse, mainostetaan TV:ssä ja näkee suuret valikoimat apteekkien hyllyillä. Kuitenkin pelkkä D-vitamiinikin riittäisi, jota suositellaan lapsille, nuorille ja yli 75-vuotiaille.

Voisi ajatella, että maksavan asiakkaan tyytyväisyys on tärkein, tulkoonpa se hoidon suoran vaikutuksen tai uskomuksen kautta. THL:n ravitsemustieteen dosentti Satu Männistö on kuitenkin todennut, että ravintolisiä käytetään ihan liian paljon ja vitamiinien liikakäyttö voi olla vaarallista.

Yleispätevä terveysohje edelleen on, että ruokapöydässä on riittävä valikoima, unohtamatta hedelmiä ja vihanneksia. Hyvänä lisänä vielä kotimaiset marjat, jos niitä sattuu pakasteessa olemaan. Savolaisilla erityismaininnan ansaitsevana ravintoaineena on kalakukko, sillä ruis antaa hyvää energiaa, kalasta saa proteiinia ja kalanruodot on erinomainen kivennäisten lähde.

Antti Tapaninaho, lääketieteen tohtori

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.