Vaalihuutelua, Rauno! – "Hartaana toiveena nyt näin julkisestikin esitän, että pysyisit edes jollain tavalla todellisuudessa kirjoituksissasi"

Olen jo pitkään seurannut kansanedustajaehdokas Rauno Pikkaraisen (vas.) kirjoittelua yleisönosastoissa. Monta kertaa olen meinannut tarttua kynään, monta kertaa olen vastineen jo kirjoittanutkin, mutta lopulta painanut roskakorin kuvaketta. Mitäpä sitä bensaa pieneen palon alkuun heittämään, saattaisi sammua ihan itsekseenkin.

Tavallaan ihailenkin tapaa, jolla Rauno saa asiat kerrottua siten, että ”kansan syvät rivit” innostuvat politiikasta. Usein tämä vain tehdään tahallisella väärinymmärtämisellä ja faktojen vääristämisellä. Kaatamisella, torppaamisella ja torjumisella. Moni kirjoitus alkaa suoralla viittauksella Sipilään ja uusalkiolaiseen keskustaan. Alkaa olla jo melkoisen kulunut klisee.

Muutama kuukausi sitten erään rimanalituksen jälkeen keskustelin ko. eduskuntakandidaatin kanssa naamatusten, ja sovittiin, että jätetään kuntapolitiikka eduskuntavaalikahinoiden ulkopuolelle, koska elämää on vaalien jälkeenkin. Keskustelu oli hyvä ja rakentava. Yllättävän pitkään Rauno tämän herrasmiessopimuksen pitikin.

Ongelmana monesti on se, että on helppoa tehdä politiikkaa vaikkapa lupaamalla, että kunta maksaisi joidenkin kuntalaisten terveyskeskusmaksut. Ajatushan on kaunis, mutta käytännössä täysin mahdoton toteuttaa. Sillä on helppo leuhottaa, että ”tätä minä esitin, mutta kun muut vastusti”. Esimerkiksi soten valtuustossa Raunon aloite jäi kannattamattomana käsittelemättä – kaikki muut ymmärsivät, ettei aloitteella ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa.

Kiuruveden valtuustoon tehty aloite kirjoitettiin hätäisesti paperille vain minuutteja ennen valtuuston kokousta – pitihän aloite saada valmiiksi, koska lehdistöä oli paikalla.

Toivon Rauno sinulle lykkyä kampanjaasi. Hartaana toiveena nyt näin julkisestikin esitän, että pysyisit edes jollain tavalla todellisuudessa kirjoituksissasi etkä sortuisi turhaan politikointiin ja ääntenkalasteluun. Arvostaisit samalla myös meitä kollegojasi kaupunginhallituksessa. Elämää on vaalien jälkeenkin.

Mira Kokkonen, kaupunginhallituksen puheenjohtaja, Kiuruveden Keskustan, puheenjohtaja

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.