Vanhemmalta: Sointula on lapsillemme päiväkoti isolla K:lla – "Laittakaa mahdolliset puutteet kuntoon ajan kanssa"

Iisalmen Sanomissa 20.6. julkaistussa tekstissä kerrottiin Sointulan päiväkodin olevan luvaton. Tämä tieto tuli meille Sointulan lasten huoltajille täysin yllätyksenä. Mitään ennakkoinformaatiota tai yhteistyötä ei kaupungin puolelta ole ollut. Vieläkin on epäselvää mihin päiväkodin luvattomuus viittaa.

Moniin muihin Iisalmen kaupungin kouluihin tai päiväkoteihin verrattuna Sointulan päiväkodissa ei ole todettu sisäilmaongelmaa. Kyseisissä tiloissa on toimittu jo kolme vuotta. Päiväkodin toiminnot ovat muokkaantuneet käytännöllisiksi hyvän suunnittelun ja porrastetun päiväohjelman avulla. Harvassa ovat ne päivät, kun koko ryhmä olisi yhtä aikaa samassa tilassa paikalla.

Kiinteistö on sisä- ja ulkotiloiltaan turvallinen ja toimiva. Terveyshaittaa tai -vaaraa ei ole lapsille tai työntekijöille missään vaiheessa ilmennyt. Riittävä ilmanvaihto on hoitunut tuuletusikkunoiden kautta. Meluisa koneellinen ilmanvaihto on paljon huonompi vaihtoehto kuin avata tuuletusikkuna ja kuunnella linnun laulua.

Liikenteen äänetkin ovat vähäiset, ehkä joku traktori pöräyttää ohi ja saa lapset hihkumaan riemusta.

Sointulan sijainti on ihanteellinen meille useille huoltajille, jotka emme kulje töissä Iisalmen keskustassa. Lasten päivähoidon pituus ei veny liian pitkäksi, kun ei tarvitse kaupungin läpi ajella vaan voi Viitostietä pitkin jatkaa työpaikalle. Varhaiskasvatuslaissa (luku 1, pykälä 5) mainitaan, että kunnan on pyrittävä järjestämään varhaiskasvatusta lähellä palvelun käyttäjiä. Tätähän Sointula nimenomaan on, palvelua lähellä käyttäjiä.

Itse en näe mitään perusteltua ja korjaamatonta syytä miksi Sointulan päiväkoti ei voisi jatkaa samassa kiinteistössä syksylläkin. Kiinteistön omistajat antoivat paikan päiväkotikäyttöön hyvästä sydämestään ja me vanhemmat olemme siitä kiitollisia. Näin saimme lapset pysymään omalla kylällä ja alue pysyy elinvoimaisena lapsiperheiden myötä.

Iisalmen kaupungin oman virheen vuoksi ei lapsia voi riepotella ympäri keskustan päiväkoteja. Laittakaa mahdolliset puutteet kuntoon ajan kanssa. Yhteistä tahtotilaa on löydyttävä, joilla on kauaskantoisia seurauksia.

Sointula on lapsillemme päiväkoti isolla K:lla ja lämpimillä sydämillä.

Susanna Karvonen, äiti Sointulan päiväkodin lapselle

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.