Vanhemmat, silmät auki! Jutut huumausaineongelmasta pikkukylillä eivät ole tuulesta temmattuja

Jutut huumausaineongelmasta pikkukylillä eivät ole tuulesta temmattuja! Päinvastoin, ongelma on todellinen.

Tänä päivänä nettimaailma tekee huumausaineiden hankkimisesta helppoa, eikä tilatessa tarvitse tavata yhtään henkilöä naamatusten. Tämä helppous houkuttaa, ja rima ensimmäiseen tilaukseen on matala. Toki viranomaisilla on keinonsa selvitellä lähetysten alkuperää ja vastaanottajaa, mutta se ei poista faktaa, että lähetys on menossa jollekin, jolla on ongelma. Tai jollekin, joka haluaa rikastua toisten ongelmilla!

Huumausaineiden käyttö on mahdollista huomata, kun pitää tarkasti silmällä muutoksia omassa läheisessä tai lapsessa. Silmät ovat sielun peili, ja useimmat aineet aiheuttavat muutoksia katseessa. Pupillit laajenevat, supistuvat tai katse on lasittunut. Pupillit eivät tällöin toimi normaalisti valon muutoksissa. Käytös voi muuttua yliaktiiviseksi, väsyneeksi, ärtyisäksi… Rahasta on ainainen puute.

Lisäksi etenkin kannabistuotteet tuovat oman tuoksunsa vaatteisiin. Taskuista ja lompakosta voi löytyä esimerkiksi irtopillereitä, muovipusseja, paperinyssyköitä, kannabisrouhetta. Jos vielä sattuu minikokoinen digitaalivaaka osumaan silmiin, niin kyseessä on jo mahdollisesti levitys.

Nykyään puhutaan kannabiksen laillistamisesta, ja omasta puolestani olen vahvasti sitä vastaan. Vaikka sitä pidetäänkin harmittomana pössyttelyaineena, niin jo yksi kerta voi viedä psykoosiin. Tai se psykoosi voi tulla vuosien päästä! On tutkittu, että kannabiksen THC kerääntyy rasvasoluihin ja näkyy vasta myöhemmin esimerkiksi laihdutuksen yhteydessä. Kannabista käytetään lääkkeenä muun muassa kivunlievittäjänä kroonisissa, vaikeissa kipuoireyhtymissä ja mielestäni se on silloin lääkärin määräämänä hyväksyttävää. Lääke on silti eri asia kuin viihdekäyttö. Ja se pitää muistaa, sillä askel kannabiksesta tujumpiin aineisiin on olematon. Kun sille tielle kerran lähdet, se voi olla lopullista.

Vanhemmat, pitäkää silmät auki! Älkää kuvitelko, että teidän lapsenne on niin viisas ja eläisi niin turvallisessa kuplassa, ettei hänkin voisi sortua tällä elon tiellä huumausaineisiin. Tänä päivänä puhutaan niin yleisestä ongelmasta, että kukaan ei elä enää lintukodossa. Joku kokeilee kerran, toiselle se ensimmäinen kerta on loppuelämän tapa.

Tehkää kaikkenne, ettei sitä ensimmäistä kertaa tule. Olkaa lastenne kanssa ja kiinnostuneita heidän tekemisistään. Ja jos epäilette jotain, niin te olette juuri ne ihmiset, joiden pitää reagoida, heti!

Viranomaisellekin on äärimmäisen raskasta nähdä niitä nuoria, jotka ensimmäisessä rikoskuulustelussa purskahtavat itkuun lausahtaen: ”Minusta piti tulla poliisi.”

Anita Korhonen, tullitarkastaja,eduskuntavaaliehdokas (Liike Nyt),Siilinjärvi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.