Vanhusten itsemurhat, vaietut häpeät – tabut, joista ei puhuta

Vanhusten itsemurhista ei valtiovalta puhu eikä pukahda yhtikäs mitään vaan ne verhoillaan ikään kuin ”salaisuuden albaan” verhoiltuina yhteiskunnallisina ”lieveilmiöinä” ikään kuin niitä ei tapahtuisi laisinkaan.

Tosiasia kuitenkin on, jotta keskimäärin noin 180 yli 65-vuotiasta vanhusta tekee itsemurhan vuosittain ”trendin” ollessa nousevan. Niistä jokainen on liikaa sekä estettävissä, kun vain toimeen tartuttaisiin tunnustamalla tosiasiat niin kuin ne yhteiskunnassamme tätä nykyä ovat elikkä rempallaan kuin niin kutsutut ”Jokisen eväät!”

Suurimmillaan itsemurhien määrät olivat lamavuonna 1990, jolloin miehet tekivät 1193 ja naiset 319 itsemurhaa maassamme, jolloin härski talouden uusjako suoritettiin, josta monet henkikultansa jollakin lailla säilyttäneet kuin ihmeen kaupalla vieläkin kärsivät ja maksavat ”lunnaitaan.”

Maassamme elää kituuttaa yli puoli miljoonaa kansalaista OECD:n asettaman taloudellisen köyhyysrajan alapuolella mukaan lukien laskematon määrä vanhuksia joiden vähäiset varat eivät riitä enempää ruokaan kuin lääkkeisiinkään huvituksista kuten esimerkiksi teatterikäynneistä puhumattakaan.

Vanhusten taloudellisiin vaikeuksiin velkaantumisineen kun lisätään vielä psykososiaalinen eristäytyneisyys ja yksinäisyys, joihin nykyinen maamme hallitus lienee yli +70 vuotiaiden lakisääteisesti määräämällään koronakaranteenillaan osaltaan syyllistynyt, lienee ”syy-seuraus” suhde toteennäytetty itsemurhariskin kasvaessa iän myötä ollessa suurin yli +75-vuotiaiden ikäryhmissä.

Tutkijat ovatkin yllättyneitä kuinka suurta riskiä vanhuksen yksinäisyys näyttelee itsemurhatilastoissa. (Lähteet: Terveyden ja Hyvinvoinnin laitos, Suomen Lääkärilehti 23/15, Potilaan Lääkärilehti).

Vanhuus ei saa olla kirous vaan on yhtä arvokas, yhtä ainutkertainen jokaiselle meistä ihan niin kuin lapsuus, nuoruus ja keski-ikäkin!

Raimo ”Rutakon Kojjootti” Rönkkö

73-vuotias vanhus

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.