Vielä on kauppoja, jotka eivät noudata THL:n suositusta

Lapsen oikeuksiin kuuluu tulla suojelluksi haitallisilta asioilta. Kaikkia tällaisia asioita ei kuitenkaan ole säädetty lailla vaan monet asiat jäävät meidän aikuisten vastuulle.

Aivan äskettäin tuli taas kerran esiin se, että vielä on kauppoja, jotka eivät noudata THL:n suositusta, että energiajuomia myydään vain yli 15-vuotiaille. Yhdessä 0,33 litran tölkillisessä energiajuomaa on kofeiinia kahden desilitran ja sokeria 14 palan verran. Sen aiheuttama piristävä vaikutus ja verensokerin nopea nousu voi johtaa rauhattomaan, joskus arvaamattomaankin käytökseen ja joissakin tapauksissa vakaviinkin terveysvaikutuksiin.

Kofeiinin vaikutus nuoriin on huomattavasti voimakkaampi kuin aikuisiin. Kofeiiniriippuvuus ja sen jälkeiset vieroitusoireet, hampaiden kiilteen vaurioituminen ja ylipaino eivät nekään ole hyviä vaikutuksia. Runsaan piristävien kofeiinipitoisten juomien on myös todettu voivan olla portti mahdolliselle humalahakuiselle käyttäytymiselle.

Lapsi ei itse pysty mitenkään arvioimaan näitä asioita eikä pelkillä tuotteiden yhteydessä olevilla suosituslapuilla ole merkitystä, jos niitä ei kassalla valvota.

Vanhemmat, selvittäkää, miten omassa kaupassanne toimitaan. Somekanaviin kiitos niille kaupoille, joissa toimitaan vastuullisesti ja henkilökohtainen asian esille ottaminen mahdollisimman suurella joukolla siellä, missä asia ei ole vielä kunnossa!

Päivi Korolainen, Iisalmen Pelastakaa Lapset ry

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.