50 vuoden takaa: Paisua oli varsinainen sienenkeruukylä – valtio oli ryhtymässä kouluttamaan ammattimaisia sienenpoimijoita

Iisalmen Sanomien pääkirjoitus tiistaina 29.7.1969 paneutui valtiovallan toimiin kouluttaa metsähallituksen kautta sienenpoimijoita.

Sienien kysyntä oli vilkastunut ja talteen jättiläissadosta saatiin vain murto-osa.

Ylä-Savossa huomattavia sienipitäjiä järjestelmällisine sienten talteenottoineen olivat Lapinlahti ja Sonkajärvi ja siellä erityisesti Paisua.

Sieni oli kuulunut suomalaisissa ruokailutottumuksissa halveksittuihin "rehuihin". Suosioon nousi ensimmäisenä korvasieni, josta saatiin myös hyvä hinta.

Sieniä oltiin ryhtymässä markkinoimaan keskusliikkeiden keräilyverkoston kautta. Viennin arveltiin nousevan useisiin kymmeniin miljooniin markkoihin sen jälkeen, kun talteenotto ja käsittely saadaan järjestettyä.

Valtiovalta oli jo edellisenä syksynä rohkaissut työttömiä puolukanpoimintaan. Keski-Euroopassa puolukalle oli enemmän kysyntää kuin Suomesta voitiin sinne tarjota.

Iisalmen Sanomat julkaisee kerran viikossa pääkirjoituksen 50 vuoden takaa. valitsemme kultakin viikolta kiinnostavimman pääkirjoituksen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.