Demokratia on kriisissä - ajetaan pyrkyrit maanpakoon!

Politiikkaan kuuluu pinnallista kekkulointia. Se on lyhyttempoista ja suosion kalastelua. Asioiden vääristely on tavallista.

Politiikan karnevalisoituminen on noussut jälleen otsikoihin. Pitkän uran politiikassa tehneet keskustalaiset Seppo Kääriäinen ja Tapani Tölli ovat tuoneet esille näkemyksiään muutoksesta. Viime sunnuntain Iisalmen Sanomissa asiaa pui ansiokkaasti kirjailija Jyri Paretskoi.

Länsimaisen demokratian juuret ovat antiikin Ateenassa, kreikkalaisessa kaupunkivaltiossa, jossa oli noin 250 000 ihmistä, ja joista arviolta 30 000 (miestä) sai äänestää.

Ylintä päätösvaltaa käytti kansankokous, joka pidettiin viikoittain torilla. Hyvällä puhetaidolla ja karismalla oli valtava vaikutus kansan vakuuttamisessa.

On täysin harhainen ja väärä käsitys, että politiikka demokratiassa olisi koskaan ollut vain "yhteisten asioiden hoitamista". Demokratia on aina ollut kansan joukkojen hurmaamista ja ihmisiin vaikuttamista suosiollisen lopputuloksen saamiseksi.

Nykyinen länsimainen demokratia on kriisissä, koska kaupunkivaltioihin kehitetty järjestelmä ei toimi miljoonien ja satojen miljoonien ihmisten valtiossa.

Isoja uudistuksia ei voida tehdä, koska valta on liian jakaantunut ja edes tosiasioista ei päästä enää yhteisymmärrykseen.

Yhteenvetona: Politiikasta on kyllä tullut teatraalisempaa, mutta syy politiikan kriisiin ei ole karnevalisoitumisessa.

Demokratia on aina ollut "karnevaalia". Syy on siinä, että järjestelmä on tehty erilaiseen aikaan, pienemmälle joukolle ihmisiä ja yli 2 000 vuotta ennen egomaanista sosiaalista mediaa.

Näin ollen länsimaissa on kolme vaihtoehtoa. 1. Kehittää demokratiaa. 2. Vaihtaa valtiomuotoa. 3. Toimia, kuten antiikin Kreikassa. Ajaa demokratiaa uhkaavat epäilyttävät pyrkyrit kymmeneksi vuodeksi maanpakoon.