Ei sitä kannata enää sievistellä - vanhus on vain haiseva kuluerä

Julkinen keskustelu vanhushoivan tilasta on viime päivinä keskittynyt Esperi Caren hoivakotien laiminlyönteihin. Valvira tiedotti viime perjantaina keskeyttäneensä Kristiinankaupungissa sijaitsevan Esperi Caren Hoivakoti Ulrikan toiminnan.

Ylen selvityksen (26.1, 28.1) mukaan ongelmia on ollut muissakin yhtiön hoivakodeissa. Kaikilla lääkehoitoon osallistuneilla ihmisillä ei ole ollut asianmukaisia lupia. Osaa työntekijöistä ei ole ollut edes terveydenhuollon ammattirekisterissä. Olisi kiinnostava tietää, ketä hoivakodeissa on työskennellyt?

Esperi Carenin hoivakodeissa on ollut likaista ja asukkaita on kohdeltu kaltoin. Esimerkiksi Porvoossa vanhuksia oli jätetty istumaan ruokapöytään ruokailun päätyttyä ja viety sänkyyn makaamaan ilman perusteltua syytä. Työvuorolistoja on suunniteltu “haamuhoitajilla”, minkä vuoksi työvuoroja on hoidettu alimitoituksella. Sängystä pudonneita on jätetty lattialle useaksi tunniksi.

Kaiken lisäksi Esperi Carenin tilinpäätöksistä voi päätellä (Iltalehti ja Helsingin Sanomat 28.1), että yritys välttelee Suomessa veroja. Enemmistö yhtiön omistuksesta näyttää olevan veroparatiisi Jerseyssä sijaitsevassa rahastossa.

Esperin Karen on noussut nyt julkisuuden valokeilaan, mutta se ei suinkaan ole ongelmineen yksin. Ongelmia on myös hoivajätti Attendolla. Hoivakotien asukkaat ovat olleet aliravittuja (Yle 29.1), paikoin vaippojen vaihtovälit pitkiä ja alapesuja ei ole tehty asianmukaisesti.

Yhden asiakkaan asiakirjoihin oli kirjattu kaksi ulkoilukäyntiä vapaaehtoisen kanssa vuoden ja neljän kuukauden aikana.

Esperi Caren ja Attendo eivät ole yksittäistapauksia. Ne näyttävät, millä tasolla vanhustenhoito on monin paikoin Suomessa.

Yritysten toiminta ei jätä epäselvyyttä. Heille vanhus on vain kuluerä voiton tavoittelussa. Räsynukke, jota voi kohdella, miten haluaa.