Harva jaksaa kukkua yli puolen yön ja vielä vähemmän hillua humalassa aamuneljään

Uutinen iisalmelaisen Kuohun lopettamisesta on herättänyt vahvoja tunteita monissa yläsavolaisissa. Monet kokivat, että Kuohu oli paikka, jonne saattoi kuka tahansa mennä. Se oli eräänlainen ihmisten sulatusuuni. Paikka, jossa ihmiset olivat tasa-arvoisia ja saivat viettää aikaa yhdessä kuin omassa olohuoneessaan. Reaktiot kertovat, että Kuohuun oli monella muodostunut vahva tunneside.

Iisalmelaisen ravintolamaailman kokemat iskut saattavat tuntua monesta kovilta. Nyt loppui Kuohu ja vähän aikaa sitten livemusiikkiin erikoistunut Graceville. Asia ei ole ollenkaan näin mustavalkoinen. Graceville saattaa hyvinkin saada vielä uuden omistajan. Kuohun osalta tikanheitto ja karaoke siirtyvät yläkertaan irkkubaariin ja samalla uusitaan äänentoisto. Yläkerran irkkupubi saa lisää tilaa remontissa.

Ei ole kovin kauaa, kun Iisalmeen avattiin myös uusi englantilais-irlantilaistyylinen Pub Old dog. On aivan normaalia, että ravintoloita sulkeutuu ja uusia avataan, varsinkin kun rahaa ei tule enää ovista ja ikkunoista ravintoloihin, kuten vielä parikymmentä vuotta sitten.

Alkoholinkäyttö on muuttunut, kuten myös ihmisten ajankäyttö. Se ei ole vain uhka, vaan se on myös mahdollisuus. Pubien ja baarien täytyy uusiutua ja tarjota ihmisille sellaisia palveluita kuin ihmiset haluavat. Yhteisöllisyys on vahvassa kasvussa Suomessa ja maailmalla. Se avaa liiketoimintamahdollisuuksia. Ihmiset kaipaavat toisten seuraan.

Onko esimerkiksi keikkojen alettava ravintoloissa vasta puolenyön aikaan, jos nykyihminen menee nukkumaan jo kymmeltä? Harva jaksaa kukkua yli puolen yön ja vielä vähemmän hillua humalassa aamuneljään. Palveluita kannattaa pyrkiä tarjoamaan, silloin kun ihmiset niitä haluavat.

Se on hyvä terve lähtökohta liiketoiminnalle.