Huumenuorilla on usein yksi yhteinen tekijä: Heillä ei ole elämässään yhtään aikuista, joka kuulisi heitä aidosti, ymmärtäisi ja kohtaisi ihmisenä

Poliisi tiedotti Kiuruveden huumeongelmasta tällä viikolla. Uutinen ylitti valtakunnallisen uutiskynnyksen ja säikäytti monet kiuruvetiset. Vanhemmat ja koulu saivat tiedon mediasta. Se herätti kysymyksiä, joihin poliisi ei tutkinnallisista syistä anna vastauksia. Kuinka monta nuorta asia koskee? Poliisi halusi selvästi herätellä, mutta tuli aiheuttaneeksi samalla epätietoisuutta.

Kiuruvedellä pohditaan, mitä asialle voisi tehdä. Halua ja valmiuksia puuttua on.

Valistusta on pohdittu yhdeksi keinoksi. Valitettavasti valistus toimii huonosti ongelmaan, jossa huumeet ovat pikemminkin seuraus kuin ongelmien perimmäinen syy. Lisäksi nuorilla on usein paljonkin tietoa huumeista ja niiden vaaroista. Netti on monenlaista tietoa pullollaan ja huumeista kiinnostuneet nuoret tietoa myös etsivät.

Sen sijaan, että kauhistellaan huumeiden käyttöä, kannattaisi miettiä ongelmien taustalla vaikuttavia asioita. Miksi nuoret turvautuvat huumeisiin? Usein taustalla on monia syitä ja itse aineet eivät ole se juurisyy. Kiuruvedellä on monia nuoria, jotka eivät löydä paikkaansa elämässä. Kun elämästä ei löydy merkitystä eikä elämällä ole suuntaa, kysymys kuuluu pikemminkin, miksi huumeita ei käyttäisi?

Huumeisiin sekaantuvilla on usein yksi yhteinen tekijä. Heillä ei ole elämässään yhtään sellaista aikuista, joka kuulisi heitä aidosti, ymmärtäisi ja kohtaisi heidät ihmisenä. Koulussa suhtautuminen näihin nuoriin on usein ongelmakeskeistä ja kotona vanhemmat eivät ole nuorelle läsnä.

Valistuksen sijaan paras keino ehkäistä huumeiden käyttöä on sen varmistaminen, että jokaisella nuorella olisi elämässään yksi turvallinen ja luotettava aikuinen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.