Iisalmi Jazz Festivaali toi maailmantähden ja huikeaa musiikkia, mutta loiston vuodet ovat vielä edessä päin

Ensimmäinen Iisalmi Jazz Festival järjestettiin viikonloppuna. Kuulijat saivat nauttia musiikista maailman huipuilta, kun Frank McComb (kuvassa) ja monet suomalaiset tähdet viihdyttivät yleisöä konserteissa. Usealle suomalaiselle McComb on hieman tuntematon nimi. Hän on kuitenkin todellinen maailmantähti, joka on tehnyt töitä muun muassa Princen, Chaka Khanin ja Will Smithin kanssa. Häntä verrattu Stevie Wonderiin.

Myös mukana olleisiin suomalaisiin artisteihin liittyy kiinnostavia yksityiskohtia. Huikean taitava saksofonisti Jari Perkiömäki väitteli tohtoriksi vuonna 2002 ensimmäisenä suomalaisena jazzmusiikin alalta. Emma Salokoski puolestaan on palkittu vuoden 2006 Emma-gaalassa vuoden naissolistina.

Ensimmäiseksi kerraksi festivaali oli onnistunut. Yleisö löysi konsertteihin kohtuullisesti. Emma Salokosken konsertti perjantaina oli loppuunmyyty, mutta esimerkiksi päätahti McCombin konserttiin jäi vapaita paikkoja.

Tapahtuma oli ainutlaatuinen Suomessa ja se järjestettiin aikana, jolloin festivaaleista ei ole tungosta. Tapahtuman organisaattori Timo Hirvonen on jo luvannut jatkoa.

Tapahtumabisneksessä ensimmäinen kerta on aina vaikein. Alalla viljelty sanonta kuuluu, että hyvälläkin tapahtumalla kestää seitsemän vuotta kasvaa loistoonsa. Iisalmi Jazz Festivalilla on vielä aikaa. Kysyntää ja kuulijoita on varmasti Iisalmea laajemmallakin. Markkinointia kannattaa kohdentaa ensi vuonna myös Kuopioon ja Kajaanin. Miksei niistä voisi kulkea Iisalmeen vaikka jazz-busseja? Bussimatka voisi olla jo yksi konsertti itsessään, jos mukana olisi viihdyttämässä jazz-artisti.

Jazz vaatii musiikkityylinä hieman oppimista ja totuttelua, mutta kun lajiin pääsee sisälle, artistien virtuoosimaista soittoa ja laulua oppii todella arvostamaan.

Kari Angeria

kari.angeria@iisalmensanomat.fi