Ilmastonmuutoshysteria valtasi maan – pyöräilijät ja vihreän salaatin purijat ovatkin saastuttajia

YK:n ilmastonmuutospaneeli (IPCC) julkaisi lokakuussa raportin ilmastonmuutoksesta. Raportti aiheutti laajan keskustelun maailman tilasta. Ilmastonmuutosta ei voida enää nykytoimin pysäyttää 1,5 asteeseen. Lämpötila nousee vähintään kolme astetta.

Maailma olisi dramaattisesti huonommassa jamassa: merenpinta nousisi enemmän, trooppiset myrskyt voimistuisivat huimasti ja herkät ekosysteemit olisivat vaarassa. Esimerkiksi käytännössä kaikki korallit kuolisivat.

Maailmanlaajuisesti ilmaston lämpeneminen on valtava katastrofi, joka voi tuoda Suomeen massiivisia muuttoaaltoja. Asiallisesta raportista seurasi hysteriaa.

Nyt moni kuluttaja on täysin pyörällä päästään siitä, mitä pitäisi tehdä. Pitäisikö lopettaa punaisen lihan syönti? Mutta tuoreen tutkimuksen mukaan lehtisalaatin syöminen kuormittaa enemmän ympäristöä. Pitäisikö alkaa pyöräillä töihin? Joidenkin tutkimusten mukaan pyöräily on saastuttavampaa kuin joukkoliikenne, koska pyöräilijöiden päästökuormaan lasketaan mukaan pyöräteiden rakentaminen. Joukkoliikenteessä ihmisiä kulkee samoja teitä enemmän. Ylä-Savossa taas ei joukkoliikennettä juuri ole. Pitäisikö jäädä kotiin? Mutta koska koti lämpiää osin (turve)sähköllä, jatkossa on nukuttava taivasalla.

Tavallinen kuluttaja hukkuu ristiriitaisen tiedon määrään. Maailma on aivan liian monimutkainen, että yksittäiset kuluttajat voisivat tehdä aina edes järkeviä päätöksiä. Suurin vastuu on Suomen ja maailman poliittisilla johtajilla, joiden on yhdessä keksittävä keinot, rajattava päästöjä ja saatava kaikki maat ja yritykset mukaan talkoisiin. Kun johtajat näyttävät suunnan, kuluttajat kyllä seuraavat.

Kari Angeria