Kaahailu ja melu ärsyttävät – ongelmien aiheuttajat pitäisi kohdata silmästä silmään

Iisalmen Sanomien keskiviikon lehdessä sivuilla kaksi ja kolme puitiin kahdessa erillisessä uutisjutussa asioita, jotka ovat puhuttaneet läpi kesän: autojen melua ja kaahailua. Keskiviikkoaamuisella Pohjolankadulla oli viittä vaille, ettei sattunut todella vakavaa liikenneonnettomuutta. Pohjoisesta etelään ajanut mies törmäsi Päiviönkadulta tulleeseen autoon niin voimakkaasti, että auto lensi koivukujalle. Silminnäkijähavaintojen ja poliisin arvion mukaan Pohjolankatua ajanut auto ajoi ylinopeutta. Se tuntuu myös arkijärjellä todennäköiseltä. Suurin sallittu nopeus on 40 kilometriä tunnissa. Sillä vauhdilla törmätessä ei vielä lennätetä toista autoa koivukujalle. Pohjolankatua ylittänyt autoilija puolestaan puhalsi alkometriin 1,35 promillen lukemat.

Viereisellä sivulla kerrottiin, että Iisalmen kaupunki on lähettänyt kuudelle autonomistajalle kirjeen. Postia saavat ne autoilijat, joiden aiheuttamasta melusta on tullut kaupungille ja poliisille tietoja. Kirjeessä kerrotaan, kuinka vakavaksi ongelmaksi monet kaupunkilaiset kokevat melun ja erityisesti voimakkaat bassokaiuttimet. Melun lisäksi kova värinä saa ikkunat helisemään ja astiat tärisemään kaapeissa.

Lämmin kesä kärjisti ongelmaa, koska monet joutuivat nukkumaan ikkunat auki. Unet jäivät ehkä kesällä vähiin.

Kaahaukseen ja meluun ei ole löytynyt ratkaisua. Kirjeet ovat askel oikeaan suuntaan. Paras tapa olisi kohdata ongelmien aiheuttajat kasvokkain ja käydä suoraa keskustelua. Poliisi ja kaupunkihan tietävät, keitä autoilijat ovat.

Kari Angeria