Kapula sotelle: Saavatko vanhukset kunnollista hoitoa? Onko kaikki hyvin?

Iisalmen kaupunginvaltuusto tarttui ympäri maata vellovaan kysymykseen vanhustenhoidosta. Maanantaina hyväksyttiin yksimielisesti esitys, jonka tarkoituksena on saada ajantasainen tieto siitä, mitä tälle asialle paikallisesti oikein kuuluu.

Saavatko vanhukset kunnollista hoitoa? Onko kaikki hyvin?

Päätös tuli valtuustoryhmien puheenjohtajien yhteisen esityksen pohjalta.

Valtuusto velvoitti iisalmelaiset Ylä-Savon sote-kuntayhtymän hallituksen jäsenet ottamaan vanhustenhoidon tilanteen esille soten hallituksessa. On varmistettava hoidon laatu ja hoitajien määrän riittävyys palveluissa sekä varmistettava valvonnan toimivuus. Iisalmen valtuusto haluaa selvityksen sotelta huhtikuun kokouksessaan.

Kaikkien valtuustoryhmien puolesta esityksen kävi kertomassa Jouni Toppinen (sd.), joka samalla heitti kapulan itselleenkin – hän kun on paitsi kaupunginvaltuutettu, myös soten yhtymähallituksen varapuheenjohtaja.

Soten hallitus on koolla jo ensi viikolla, joten viesti on menossa eteenpäin nopeasti.

Vaatimus laadun selvittämisestä kattaa niin asumisen kuin kotihoidonkin, ja yhtä lailla omat kuin ostetutkin palvelut. Pitää tietää paikkamäärien ja eurojen lisäksi myös se, millaista laatua hankitaan.

Ei sotessa tehdä työtä sokkona ja summassa, eli luvut varmasti saadaan. Vuoropuhelu virkamiesten ja päättäjien välillä on silti erittäin tervetullutta. Kun tehdään päätöksiä siitä, mihin ja miten rahat käytetään, on oltava tietoa. Viimeaikaisten uutisten jälkeen ollaan siinä tilanteessa, että tahtoa ja siksi myös rahaa vanhusten tarvitsemien palvelujen parantamiseen voi alkaa löytyä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.