Kemikaalittomia puistoja

Glyfosaatista on keskustelu tiukkaan sävyyn viime vuodet. Glyfosaatti vaikuttava aine muuan muassa Roundup-tuotemerkin rikkakasvintorjunta-aineissa.

Sitä on käytetty laajasti rikkakasvien torjuntaan niin kotitalouksissa kuin yrityksissäkin. Eurooppalainen kansalaisaloite aineen kieltämiseksi keräsi yli miljoona allekirjoitusta, mutta Euroopan komissio myönsi aineelle viiden vuoden jatkoluvan.

Uutissuomalainen uutisoi (6.9.), että Kemikaali- ja turvallisuusvirasto Tukes on rajoittamassa glyfosaattia sisältävien kasvinsuojeluaineiden käyttöä esimerkiksi päiväkotien ja leikkipaikkojen lähellä. Käyttökielto koskee myös koulujen pihoja. Sitä ei saa myöskään käyttää julkisten alueiden kovilla pinnoilla, kuten päällystetyillä ja kivetyillä alueilla.

Tämän lisäksi Tukes suosittelee seitsemän vuorokauden varoaikaa aineella käsitellyille alueille. Suositus on tiukkaa tekstiä ja antaa osviittaa siitä, kuinka mahdollisesti vaarallisena ainetta pidetään.

Aine on tehonsa vuoksi hyvin suosittu. Sen myynti on yli kaksinkertaistunut 2000-luvulla ja se on eniten myyty kasvinsuojeluaine. Myös maataloudessa ainetta on käytetty paljon. MTK:n kasvinsuojeluasiamies Mika Virtanen kommentoi Uutissuomalaiselle, että maatalouden kustannukset nousisivat, jos aine kokonaan kiellettäisiin. Hän kuitenkin uskoo, että viljelytavat sopeutuisivat siihenkin tilanteeseen.

Siitä aiheuttaako aine syöpää väitellään tiukasti tutkijoiden kesken. Aineella on kuitenkin myös muita haittavaikutuksia kuin mahdollinen syöpäriski.

Se heikentää kasvien kykyä käyttää ravinteita ja tuhoaa mikrobeja. Sen käyttöä ranta-alueilla pitää välttää ehdottomasti. Se on hyvin haitallista vesieläimille- ja kasveille.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Vaalien jälkeen päästiin pääsiäisen viettoon – Viikon Mullikan munakorissa meinaa olla aika tiivis tunnelma!

Päätoimittajan kynästä: Persujen paikka olisi hallituksessa - Itä-Suomi tarvitsee puolustajansa duunareita kurittavia verouudistuksia vastaan

Iisalmen Naisvoimistelijat on noussut hienosti jopa toivottomalta näyttäneestä tilanteesta – mistä rikostutkinnassa olikaan kyse?

Ylä-Savossa ei tiedetty, että pohjanmaalaisten lähestystö ajoi PPP-tietä – aloite piti ottaa omiin käsiin

Viikon Mullikka: Huomenna mennään puss..., eipäs kun äänestyskoppiin

Iloinen uutinen iisalmelaisille – polskiminen ei keskeydy uuden hallin rakentamisen ajaksi

Lumi jaksaa yllättää: miksi normaalit säävaihtelut aiheuttavat ylimääräistä päänvaivaa?

Paloisvirran pullonkaula näytti jäävän ikuiseksi hankaluudeksi

Mikään ei näytä, että vanhustenhoito olisi pysyvästi paranemassa - tällä hetkellä kehitys on lähinnä puheentasolla

Älä hyvä immeinen jää nukkumaan! Tänä keväänä jokaisella äänellä on erityisen suuri merkitys