Kemikaalittomia puistoja

Glyfosaatista on keskustelu tiukkaan sävyyn viime vuodet. Glyfosaatti vaikuttava aine muuan muassa Roundup-tuotemerkin rikkakasvintorjunta-aineissa.

Sitä on käytetty laajasti rikkakasvien torjuntaan niin kotitalouksissa kuin yrityksissäkin. Eurooppalainen kansalaisaloite aineen kieltämiseksi keräsi yli miljoona allekirjoitusta, mutta Euroopan komissio myönsi aineelle viiden vuoden jatkoluvan.

Uutissuomalainen uutisoi (6.9.), että Kemikaali- ja turvallisuusvirasto Tukes on rajoittamassa glyfosaattia sisältävien kasvinsuojeluaineiden käyttöä esimerkiksi päiväkotien ja leikkipaikkojen lähellä. Käyttökielto koskee myös koulujen pihoja. Sitä ei saa myöskään käyttää julkisten alueiden kovilla pinnoilla, kuten päällystetyillä ja kivetyillä alueilla.

Tämän lisäksi Tukes suosittelee seitsemän vuorokauden varoaikaa aineella käsitellyille alueille. Suositus on tiukkaa tekstiä ja antaa osviittaa siitä, kuinka mahdollisesti vaarallisena ainetta pidetään.

Aine on tehonsa vuoksi hyvin suosittu. Sen myynti on yli kaksinkertaistunut 2000-luvulla ja se on eniten myyty kasvinsuojeluaine. Myös maataloudessa ainetta on käytetty paljon. MTK:n kasvinsuojeluasiamies Mika Virtanen kommentoi Uutissuomalaiselle, että maatalouden kustannukset nousisivat, jos aine kokonaan kiellettäisiin. Hän kuitenkin uskoo, että viljelytavat sopeutuisivat siihenkin tilanteeseen.

Siitä aiheuttaako aine syöpää väitellään tiukasti tutkijoiden kesken. Aineella on kuitenkin myös muita haittavaikutuksia kuin mahdollinen syöpäriski.

Se heikentää kasvien kykyä käyttää ravinteita ja tuhoaa mikrobeja. Sen käyttöä ranta-alueilla pitää välttää ehdottomasti. Se on hyvin haitallista vesieläimille- ja kasveille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kuvakirjoitus

Ylä-Savon urheilukesä -69 oli hyvä – neljä yleisurheilijaa pääsi edustamaan Suomea maaottelussa

Pääkirjoitus: Vanhuutta ei pidä nähdä vaivaisena kuihtumisena vaan ilon ja kukoistuksen aikakautena!

Viikon Mullikka: Sieltä niitä voi käydä poimimassa

Pääkirjoitus 50 vuoden takaa: Ylimääräiset kunnallisvaalit pidettiin, koska Iisalmen kaupunki ja maalaiskunta olivat yhdistymässä – osanotto oli ennätysvilkasta

Viikon Mullikka: Iisalmi By Night

Päätoimittajalta: Tällä keinolla voitaisiin pomminvarmasti kääntää syrjäseudun väestökehitys

Taide valaisee keskustaa

Pääkirjoitus: Työmarkkinat tarvitsevat joustavuutta ja koulutuspolut nopeutta

Pääkirjoitus 50 vuoden takaa: etelän ääni hidasti itä–länsi-tieyhteyden parantamista, vaikka Tahvo Rönkkö piti puolustuspuheen