Kuulostaako houkuttelevalta - sinun tulevaisuutesi voi olla asua kontissa saastuneessa kaupungissa

Tulevaisuudessa isot kaupungit ovat entistä ahtaampia. Maankäyttö tiivistyy ja asuntojen hinnat jatkavat nousuaan metropoleissa Suomessa ja muualla. Jo nyt Helsingissä on keskituloisten vaikea asua väljästi (HS 16.5). Uusista asunnoista tehdään pääkaupunkiseudulla entistä pienempiä. Helsingissä on haettu rakennuslupia jo 47 neliön kolmioille.

Muualla hintojen nousu ja asuntokoon pieneneminen on johtanut moniin mielenkiintoisiin ratkaisuihin. Viime vuosina niin sanotut konttiasunnot ovat yleistyneet maailmalla. Konttiasunto tarkoittaa juuri sitä, miltä se kuulostaa. Myös Suomessa markkinoille on tullut toimijoita, jotka myyvät kuluttajille kuuden tai kahdentoista neliön merikontteja asunnoiksi. Ihminen viettää kotonaan valtaosan elämästään, joten ei ole aivan sama millaisessa metallipurkissa asuu.

Kuulostaako houkuttelevalta asua ahtaassa merikontissa ja tuoksutella kaupungin saastunutta ilmaa vapaa-ajalla?

Jos ei kuulosta, paikat, kuten Ylä-Savo saattavat tulevaisuudessa nousta arvoon arvaamattomaan. Luonnonläheisyys, puhdas ilma, luonto, tolkun työ ja asumisenmukavuus ovat asioita, joita me pidämme itsestään selvinä. Muille ne voivat kuitenkin olla todellista luksusta. Meidän tulisi arvostaa näitä asioita enemmän.

Arvostusta voisi osoittaa esimerkiksi puhumalla positiiviseen sävyyn hienosta alueestamme. Hyvä kello kuuluu ja kantaa kauas. Pohjois-Savon Future Savo-hankkeen Olemisen Vapaus-kiertue on muuten kuudessa Suomen kaupungissa markkinointimatkalla juuri parasta aikaa. Hanke vie muualle ilosanomaa, että Pohjois-Savossa on työpaikkoja tarjolla ja myös elämiseen tarvittavaa taustaviihdykettä työn lisäksi.

Tämä on seutua, joista meidän kannattaa olla ylpeitä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.