Mies ei voi synnyttää - suomalaisin oppikirjoihin ei saisi päästä tieteenvastaisia väitteitä

Sosiaalisessa mediassa levisi viime viikolla kuva Otavan Kompassi-oppikirjasta (IS 24.9.). Se on elämänkatsomustiedon oppikirja 7–9. luokkalaisille. Kirjassa on kuva miehennäköisestä henkilöstä, jolla on maha pystyssä. Kuvatekstissä lukee: ”Nykyään mieskin voi synnyttää.” Biologinen mies ei voi synnyttää. Se ei vain ole mahdollista.

Kuvan raskaana oleva mies on yhdysvaltalainen transmies Thomas Beatie, jonka sukupuoli on korjattu naisesta mieheksi. Hän säilytti sekä kohdun että munasarjat, joten hän voi synnyttää juridisena miehenä. Tätä taustaa ei avata Otavan kirjan kuvassa. Kirja kertoo, että on olemassa biologinen, psyykkinen ja sosiaalinen sukupuoli. Sukupuoli on nykyään moninainen käsite, joka on muutakin kuin biologiaa. Silti kirjan väitteet aiheuttivat aiheellisen kohun.

Yhtenä lähteenä sukupuolten moninaisuudesta kirja käyttää Facebookia, joka antaa valita sukupuolen yli 71:stä vaihtoehdosta. Ei oppikirjojen tule nojata kansainvälisten pörssiyhtiöiden sukupuolivalikoihin, vaan tieteeseen.

Kirjan teksti sisältää argumenttivirheen. Kirjassa väitetään, että ihmisten yhdenvertainen kohtelu ei voi toteutua, jos ihmiset luokitellaan vain kahteen sukupuoleen. Kohtelu on kuitenkin aivan eri asia kuin se, tunnustetaanko sukupuoli esimerkiksi juridisesti. Kirjan kysymysosiossa on kysymys: ”On sanottu, että maailmassa on yli seitsemän miljardia sukupuolta eli yhtä paljon kuin maailmassa on ihmisiä." Mitä tällä tarkoitetaan? Yrittääkö kirja sanoa, että pitäisi juridisesti tunnustaa 7 miljardia eri sukupuolta, jotta yhdenvertainen kohtelu voisi toteutua?

Ei ole helppoa nuoren rakentaa sukupuoli saati seksuaalista identiteettiä tässä maailmassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.