On vain ajan kysymys, kun korona saapuu Ylä-Savoon - Sitten on tolkulle tarvetta

Koronaviruksen levitessä maailmalla näyttää selvältä, että terveen harkinnan ja tolkun sijaan paniikki ottaa valtaa. Maanantaina maailman pörssikurssit sukelsivat rajuimmin sitten vuoden 2008 finanssikriisin. Koronavirus ei tosin ollut ainoa syy, vaan myös Saudi-Arabian päätös aloittaa öljyn hintasota.

Parhaiden arvioiden mukaan koronavirukseen menehtyy noin 1–3 prosenttia sairastuneista.

Kausi-influenssassa kuolleisuus on noin puolet pienempää, mutta sitä on vaikea arvioida, koska influenssaa ei läheskään aina diagnosoida esimerkiksi vanhusten kuolinsyyksi. Lisäksi koronan kuolleisuusluvusta on isoja maakohtaisia heittoja.

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan kuitenkin 80 prosenttia sairastuneista saa vain lieviä oireita. Kuolleista suurin osa on vanhuksia, joilla on muita sairauksia.

Tätä taustaa vastaan niin pörssin reagointi kuin laajat karanteenit vaikuttavat ylimitoitetulta. Tilanne aiheuttaa jatkuessaan myös sen haasteen, että voimakkaat karanteenitoimet leviävät, vaikka niille ei olisi tieteellistä perustetta. Kun kouluja, työpaikkoja ja matkustaja-aluksia asetetaan karanteeniin jossain päin maailmaa, muualla on pakko toimia samalla tavalla.

Tällä vauhdilla esimerkiksi Suomen ja Ylä-Savon kesätapahtumista moni on vaakalaudalla. Kuinka moni järjestäjä haluaa ottaa vastuun tapahtuman järjestämisestä, jos muu peruvat?

Samalla tavalla kuin ylimitoitetut karanteenit, myös pörssipaniikki leviää ja saa pahimmassa tapauksessa aikaan pitkän laman. Pelko ja paniikki on markkinoille pahinta myrkkyä, vaikka sille ei ole olisi järjellisiä perusteita.

On vain ajan kysymys, kun korona saapuu Ylä-Savoon; kouluun tai työpaikalle. Toivottavasti alueen päättäjillä on silloin tolkkua olla lietsomatta turhaa paniikkia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Pohjavettäkin uhkaavat riskit

Pääkirjoitus 50 vuoden takaa: kouluopinnot eivät saisi jäädä kiinni varallisuudesta eivätkä asuinpaikasta

Pääkirjoitus: Maasto syttyy nyt herkästi

Viikon Mullikassa ollaan odottavaisin mielin

Pääkirjoitus: Ylä-Savon koronatilanne on tasoittunut, mutta yhä täytyy olla huolellinen

Pääkirjoitus 50 vuoden takaa: Yleisradion nousevat lupamaksut ja lähetysten määrän väheneminen puhuttivat

Pääkirjoitus 50 vuoden takaa: kevään tulo oli ollut myöhässä, mutta sitten tuli lämmin sää ja aloitti työsesongin

Kansa on ymmyrkäisenä ja Marinin hallituksen linja hapuilee

Pääkirjoitus: On monen juhlan aika

Viikon Mullikka: Lainaamisen riemua pitkästä aikaa