Pääkirjoitus 50 vuoden takaa

Iisalmen Sanomien pääkirjoittaja ottaa sunnuntaina 1.9.1968 ilmestyneessä pääkirjoituksessaan kantaa koulujärjestelmään. Tuolloin koulu alkoi syyskuun ensimmäisenä arkipäivänä ja koulua käytiin myös lauantaisin.

Pääkirjoittaja on huolissaan lakkautuvista kyläkouluista ja isompiin kouluihin kuljetettavien lapsien pitkistä koulumatkoista.

Hän on tyytyväinen, että jokaisessa yläsavolaisessa kunnassa on oppikoulu, toisissa useampikin. Tosin oppikoulut olivat jäämässä välivaiheeksi, kun Suomessa valmistauduttiin peruskoulu- eli yhtenäisyyskoulujärjestelmään.

Pääkirjoituksen alapuolella oli toinen pääkirjoitus, jossa mainittiin, että Iisalmen uudessa kauppaoppilaitoksessa aloitettiin merkonomien koulutus, ja vuosia vireillä ollut opistohanke oli siten saatu suotuisaan päätökseen.

Siinä myös mainitaan, että Varpaisjärvellä aloitetaan yhtenäiskoulukokeilu.

Peruskoulukokeilu alkoi Sonkajärvellä syksyllä 1970. Suomessa siirryttiin vaiheittain yhtenäiskoulujärjestelmään 1970-luvulla, kun rinnakkaiskoulujärjestelmä korvattiin kaikille yhteisellä, yhdeksänvuotisella peruskoululla.

Iisalmen Sanomat julkaisee kerran viikossa pääkirjoituksen 50 vuoden takaa. Valitsemme kultakin viikolta mielenkiintoisimman pääkirjoituksen.