Pääkirjoitus: Jos koronaseinät kaatuvat päälle, ei tarvitse kuin mennä metsään!

Suomessa on eletty korona-aikaa kohta kaksi kuukautta. Ihmiset viettävät paljon aikaa sisällä ja monella alkavat seinät kaatua päälle. Luonto tarjoaa oivan voimanlähteen. Elämme kevättä, jolloin luonto herää. Lumet sulavat ja lähes saman tien ruoho vihertää. Metsä täyttyy äänistä. Linnut virittelevät laulujousiaan ja purot solisevat. Eläimet liikkuvat ja puuhastelevat.

Luonnossa ole koronariskiä. Metsissä ei ole täällä päin tungosta. Metsän rauhaan ei tarvitse myöskään pitkästi matkustaa, kun monella se avautuu jo melkein etuovelta. Metsän ja luonnon elvyttävästä voimasta on tehty paljon tutkimuksia. Yksi tuoreimmista on ympäristöpsykologiasta tohtoriksi väitelleen Tytti Pasanen tutkimus (2020), jonka mukaan säännöllisesti luonnossa liikkuvat voivat mieleltään paremmin. Luonnossa liikkuminen sai tutkimuksen mukaan aikaan muun muassa rauhoittumista, ajatusten kirkastumista ja mielialan muuttumista positiivisemmaksi. Aikaisemmista tutkimuksista tiedetään, että luonnossa ulkoileminen laskee sykettä ja verenpainetta, lievittää stressiä sekä lisää iloisuutta.

Pasasen väitöskirjan huojentava uutinen oli myös se, että tärkeintä on luontoon lähteminen ei se, mitä sinne menee tekemään tai suorittamaan. 4–6 kilometrin luontokävelyihin osallistuneiden mieliala koheni riippumatta siitä, millaisiin asioihin he kiinnittivät huomionsa. Myöskään paikalla ei ollut väliä. Metsä voi löytyä kaupungin kupeesta tai maaseudulta ja se voi olla myös puisto. Luonto kirjaimellisesti hoitaa ja parantaa. Hyötyjen saamiseksi ei tarvitse kuin mennä metsään. Kuinka helppoa!

ps. (Kuvassa maisema Sonkajärven pohjoismäeltä itään päin).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.