Pääkirjoitus: Julkisuudessa tyrmätty Panda-hanke tuokin kasapäin euroja – usein juuri suuren yleisön kauhistelemat ideat nousevat lopulta suureksi menestykseksi

Syrjäseudut eivät pärjää pysymällä tutussa ja turvallisessa. Niin kunnilta kuin yrittäjiltä tarvitaan luovia ja jopa hulluja ratkaisuja, jotta vähäväkisillä alueilla voidaan pärjätä.

Ähtäriin saapui pandoja Kiinasta vuoden 2017 lopulla. Pandat tulivat 15 vuoden 15 miljoonaan euron sopimuksella. Näiden kustannusten päälle tuli vielä pandojen ruokailu (100 000 euroa vuodessa) ja kahden miljoonan euron Panda-talo.

Pandojen saapuminen Ähtäriin aiheutti valtakunnallisen mediakohun. Moni piti Ähtäriä kaistapäisenä, koska se edes ajatteli kalliiseen hankkeeseen lähtemistä. Ähtäriläinen yksityishenkilö koetti pysäyttää hankkeen valittamalla asiasta Vaasan hallinto-oikeuteen. Hän kertoi olevansa huolissaan Ähtärin kaupungin taloudesta, jonka hän pelkäsi romahtavan.

Alku olikin vaikea. Ähtärin Eläinpuisto Oy teki vuonna 2017 noin miljoona euroa tappiollisen tilinpäätöksen. Sen suurin omistaja on Ähtärin kaupunki. Monet olivat jo sitä mieltä, että näinhän siinä sitten käy.

Suuren yleisön ja erityisesti iltapäivälehdistön yllätykseksi Eläinpuiston viime vuoden tulos nousi voitolliseksi. Tulosta kertyi 1,2 miljoonaa euroa ja liikevaihto tuplaantui. Taustalla ovat kovat kävijämäärät. Viime vuonna eläinpuistossa vieraili 275  000 ihmistä.

Rohkea yritteliäisyys on helppoa tyrmätä. Usein ne ovat kuitenkin juuri ne ideat, joita suuri yleisö kauhistelee, jotka nousevat lopulta suureksi menestykseksi.

Ilman rajoja rikkovaa luovuutta ja kovia tekijöitä ei Savossakaan pärjätä. Muistakaamme kannustaa luovia ja ennakkoluulottomia yrittäjiä!

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.