Pääkirjoitus: Maasto syttyy nyt herkästi

Pelastuslaitoksen tiedotteissa Itä-Suomessa ja ympäri Suomea on viime päivinä ollut useita tietoja maastopaloista.

Monessa tiedotteessa kerrotaan, että palo on levinnyt roskien poltosta. Myös pellon kulotus on karannut isommalle alalle kuin on ollut tarkoitus.

Osa paloista on johtanut lähellä olleiden rakennusten palamiseen, yksi on jopa katkaissut junaliikenteen.

Maasto ja aluskasvillisuus ovat nyt todella kuivia.

Ruohikkopalovaroitus on voimassa, mutta usein se unohtuu puutarhaansa siistiviltä tai peltojaan kulottavilta.

Pohjois-Savossa ruohikkopalojen vaara juuri nyt on Ilmatieteen laitoksen mukaan suuri. Tuulisella säällä palot leviävät erittäin nopeasti.

Maastopalo voi karata metsään. Usein kuitenkin kysymys on vaarasta, että lähellä oleva asuinrakennus tai muut rakennukset syttyvät tuleen. Aineellisista vahingoista voi tulla todella suuret puhumattakaan ihmishenkien menetyksestä.

Tuli voi kyteä maastossa pitkäänkin. Oulaisissa on maastopalon syyksi arveltu aiemmin keväällä poltettua kokkoa, joka on jäänyt kytemään turvemaahan.

Yhä useammat retkeilevät nyt luonnossa. Ruohikkopalovaroituksen aikaan pitäisi malttaa olla tekemättä avotulta, vaikka olisikin kiva paistaa retkimakkarat.

Ylä-Savossa on muutaman päivän sisällä tullut tieto lasten sytkäri- tai tulitikkuleikeistä levinneestä maastopalosta. Onneksi pahempaa ei ole ehtinyt tapahtua ja palot saatiin nopeasti hallintaan.

Jää miettimään, miksi lapset kokeilevat maaston sytyttämistä. Onko kysymyksessä jokin haaste, joka saa kokeilemaan, kuinka herkästi kulokko syttyy.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.