Pääkirjoitus: taide kertoo omasta ajastaan – myös katsojat tulkitsevat aikaansa taiteen kautta

Kuten kaikki taide, kuvataidekin heijastaa omaa aikaansa. Taiteilija ottaa tietoisesti tai tiedostamattaan vaikutteita ympärillään havaitsemastaan.

Siksi Ylä-Savossa kesäaikaan kuvataidenäyttelyitä kiertäneet ovat saaneet osviittaa siitä, millaisena maailma tällä hetkellä näyttäytyy.

Siinä missä Taidemuseo Eemilin kesänäyttelyssä Anna Sahlsténin yli satavuotiset maalaukset heijastavat sen aikaista kansanelämää, Iisalmessa Kirkonsalmen kivikoulun sunnuntaina päättyvässä Tässä ajassa -näyttelyssä ja vielä muutaman päivän jatkuvassa Koivukujabiennaali 2019 – Laulava luontoni -näyttelyssä on saanut pohtia, millaisessa maailmassa me elämme juuri nyt.

Pro Kivikoulu ry:n järjestämässä Tässä ajassa -näyttelyssä kuvataiteilijat viestittävät, että kannamme monenlaisia taakkoja ja että ihmisenä oleminen on välillä vaikeaa.

Kivikoulun alakerrassa voi tavata esimerkiksi Panu Rytkösen päättömän Kirjatoukan. Mitähän tekijä on halunnut henkilön päättömyydellä kertoa?

Silmillä nähtävän lisäksi teosten nimet kertovat omaa tarinaansa. Näyttelyssä tapaa esimerkiksi Syntipukin, Torjunnan ja Putoamisen.

Toisaalta Mari Kekäläisen taidevalokuvaprojektin tulos Trees of Blessing esittelee ihmisiä heille itse kullekin tärkeän puun ääressä lohtua saamassa. Koko maapallon tulevaisuutta koskettavasta aiheesta voi taiteessa kertoa myös positiivisen kautta.

Jokaisella taiteilijalla on oma tapansa havahduttaa ja koskettaa.

Viihteestä taide eroaa niin, että se herättää monenlaisia, mieltä pitkäänkin vaivaamaan jättäviä tunteita ja ajatuksia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.