Pääministeri Rinteen palkkaneuvottelut

Postin palkanalennukset koskisivatkin Helsingin Sanomien (11.9.) mukaan 8 000 työntekijää, kun aikaisemmin julkisuudessa on puhuttu 700:sta. Posti haluaa pärjätä kilpailluilla jakelumarkkinoilla ja siirtyminen toiseen työsopimukseen on yksi kilpailukeino.

Pääministeri Antti Rinne (sd.) kommentoi uutista tuoreeltaan niin, että hänen mielestään pitäisi selvittää, voidaanko työntekijöille maksaa kertakorvaus huonompaan työehtosopimukseen siirtymisestä.

Pääministeri on taustaltaan ammattiliitto Pron puheenjohtaja, joka on tottunut käymään kovia palkkaneuvotteluja. Nyt hän ei kuitenkaan ole liitossa neuvottelemassa tai neuvotteluiden osapuoli.

Tällä hetkellä puhutaan vain Postista, mutta mitä on luvassa, kun julkisen puolen neuvottelukierros pyörähtää toden teolla käyntiin. Puuttuuko Rinne jatkossa muihinkin palkkaneuvotteluihin?

Ilta-Sanomat (11.9.) kaivoi omaan uutiseensa asiasta Rinteen lausunnon Kauppalehdestä vuodelta 2016, jossa hän totesi, että poliitikkojen sotkeutumisesta työmarkkina-asioihin ei tule kuin sutta ja sekundaa. Tämä linja näyttää muutamassa vuodessa muuttuneen ja Rinne rymistelee työmarkkinoilla kuin norsu posliinikaupassa.

Postin toimiva johto ja hallitus ovat omituisessa raossa. Rinne syö heidän toimintaedellytyksiään puuttumalla tilanteeseen heidän ohitsensa. Kuinka kauan kestää, että johto ja hallitus tekevät omia ratkaisujaan?

Samalla Rinne ohittaa sujuvasti myös oman ministerinsä. Nimittäin valtion omistajaohjauksesta Postissa vastaa ministeri Sirpa Paatero (sd.).

Posti alkaa olla suomalaisen yhteiskunnan murheenkryyni. Pahimmillaan Postista tulee ennakkotapaus, joka luo työmarkkinoille räjähdysherkän tilanteen.

kari.angeria@iisalmensanomat.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.