Päätoimittajalta: Olisiko uuden hallituksen nimi punajuuri, viherpesu vai vihermulta? Yläsavolaisten kannalta nimi ei kuitenkaan ratkaise, vaan hallituksen harjoittama politiikka

SDP:n Antti Rinne kertoi keskiviikkona, että hallitusta lähdetään muodostamaan keskustan, vihreiden, vasemmistoliiton ja ruotsalaisen kansanpuolueen kanssa. Suurin poliittinen uutinen oli keskustan mukanaolo.

Aika näyttää, onko kyseessä keskustan historian suurin virhe, jolla puolue ajaa itsensä lopullisesti marginaaliin, vai nerokas ratkaisu, jolla se asemoi itsensä jälleen vähävaraisten ja maakuntien puolueeksi sekä saa kannatuksensa kasvuun.

Tilanne on joka tapauksessa omituinen tai sanotaanko, että vähintään ironinen. Juha Sipilä puolusti aktiivimallia pääministerinä hallituksessa. Nyt samaa mallia ollaan hylkäämässä. Sipilän hallitus myös riiteli ay-liikkeen kanssa. Se aika taitaa olla taakse jäänyttä.

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksessa keskusta oli kokoomuksen mukana ajamassa valinnanvapautta. Nyt siitä ei enää puhuta. Tämä ei muuten välttämättä ole esimerkiksi yläsavolaislle eduksi. Täällä onnistuttiin näyttämään, että valinnanvapaus voi myös toimia.

Keskusta on puinut jonkin verran julkisestikin vaalitappiotaan. Ulospäin vaikuttaa siltä, että koko likapyykkiä ei ole rehellisesti pesty. Keskustan sisältä on kuulunut, että keskusta ei olisi saanut omaa viestiään läpi hallituksessa. Vaalitappiossa ei kuitenkaan ollut kysymys viestinnästä, vaan siitä, että puolue epäonnistui omien kannattajiensa asian ajamisessa liian monella rintamalla. Se kannattaisi rehellisesti myöntää.

Maakunnissa ja Ylä-Savossa odotetaan, että jos keskusta päätyy hallitukseen, se profiloituu uudelleen maakuntien asiassa. Jos näin ei käy, on todennäköistä, että Suomessa on neljän vuoden päästä yksi suuri konservatiivin puolue, ja se ei ole keskusta vaan perussuomalaiset.

Kiinnostava on myös vihreiden ja keskustan avioliitto hallituksessa. Päästäänkö metsien käytöstä yhteisymmärrykseen, entä viljelijöiden asiasta? Vihreiden kanta maakuntien välttämättömään autoiluun työmatkaliikenteessä on ollut verottava ja kurjistava. Voiko keskusta hyväksyä sen?

Aika näyttää, onko uuden hallituksen nimi punajuuri, viherpesu vai vihermulta. Yläsavolaisten kannalta nimi ei kuitenkaan ratkaise, vaan hallituksen harjoittama politiikka. Keskittämispolitiikalle on pantava piste.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.