Päätoimittajalta: Yhteiskunnalle olisi parempi, jos naisia olisi enemmän johtotehtävissä - viime päivien somepilkka osoittaa, että tasa-arvoon on matkaa

Suomalainen johtajuus ja johtaminen on murroksessa. Sanna Marinista, 34, (sd.) tulee Suomen seuraava pääministeri. Todennäköisesti hänet valitaan myös oman puolueensa puheenjohtajaksi seuraavassa puoluekokouksessa. Tämän jälkeen Suomessa on tilanne, jossa kaikkia hallituspuolueita johtaa nainen. Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni, 32, on pian kakkospääministeri eli valtiovarainministeri. Vihreitä johtaa sisäministeri Maria Ohisalo, 34, ja Vasemmistoliittoa Li Andersson, 32. RKP:n puheenjohtaja on kokeneempaa kaartia edustava Anna-Maja Henriksson, 55.

Olisi hienoa elää yhteiskunnassa, jossa sukupuoli tai ikä ei olisi määrittelevä tekijä, kun ihmisiä arvioidaan. Kun Marinin valinta pääministeriksi selvisi, alkoi sosiaalisessa mediassa välittömästi ilkkuminen. Joukko nuoria naisia johtamassa Suomea – saas nähdä, miten käy. Tasa-arvon mallimaassa sukupuolesta ja iäistä tuli hetkessä taas määrittelevä tekijä.

On kuitenkin muistettava, että nykytutkimukset osoittavat, että yhteiskunnalle olisi kokonaisuutena todennäköisesti parempi, jos naisia olisi enemmän johtotehtävissä. Tutkimusten mukaan naiset käyttävät tunneälyään miehiä paremmin. Naiset osaavat aistia toisten tunnetiloja ja pohtia päätösten inhimillisiä vaikutuksia keskimäärin miehiä paremmin. Näitä taitoja tarvitaan maan johtamisessa nyt enemmän kuin koskaan, kun yhteiskunnan kahtia jakautuminen näyttää syvenevän.

Ei pidä olettaa, että muutama nainen voi muuttaa maailmaa hetkessä, mutta oikeuden ja kohtuuden nimissä heille pitää antaa siihen reilu mahdollisuus – aivan siinä missä miehillekin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.