Päätoimittajan kynästä: Persujen paikka olisi hallituksessa - Itä-Suomi tarvitsee puolustajansa duunareita kurittavia verouudistuksia vastaan

Sitra teki hallitusneuvotteluiden alla jykevän veroavauksen. Verouudistuksen painopiste on ilmastossa. Palkkojen ja eläkkeiden verotusta pitäisi laskea selvästi ja päästöverotusta kiristää tuntuvasti.

Käytännössä tämä tarkoittaisi, että palkasta ja eläkkeestä jäisi enemmän rahaa käteen. Samaan aikaan esimerkiksi perinteinen bensa- ja dieselautoilu ja kodin lämmittäminen fossiilisilla polttoaineilla tai lentäminen kallistuisivat tuntuvasti. Alkutuntuman perusteella kaikki suuret puolueet pois lukien perussuomalaiset kannattavat uudistusta (Yle 17.4). Yle ei kysynyt asiaan keskustan kantaa, joka äkkiseltään hieman kummastuttaa.

Nopeasti perehdyttynä uudistus vaikuttaa siltä, että pitkien välimatkojen maakunnat maksaisivat muiden verohelpotukset. Esimerkiksi Ylä-Savossa monet käyvät töissä eri kunnassa, missä asuvat. Tällaista liikkumista verotettaisiin jatkossa entistä enemmän. Suurimpia häviäjiä olisivat maakuntien pienipalkkaiset kuntien välillä autoilevat naiset ja miehet, niin sanotut maakuntien duunarit.

Perussuomalaiset suhtautuvat uudistukseen penseästi. Puolue pelkää, että verouudistus nostaisi merkittävästi suomalaisten asumisen ja liikkumisen hintaa. Perussuomalaisten viestintävastaavan Matti Putkosen mukaan uudistus nostaisi myös teollisuuden kustannuksia. "Tässä köyhät ja keskituloiset joutuvat taas maksumiehiksi´", Putkonen summasi Ylelle.

Perussuomalaisten mukaan alkavalla EU:n puheenjohtakaudella Suomen pitäisi saada ne maat, jotka saastuttavat eniten, myös kantamaan suurimman vastuun.

Tämä on oikeudenmukainen linja. Itä-Suomen etu olisi, jos perussuomalaiset olisivat hallituksessa puolustamassa tätä linjaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.