Pelkkä lainaraha tai takaukset eivät riitä, vaan yritykset tarvitsevat suoraa tukea - hallitukselta odotetaan uusia avauksia

Ekonomistit alkavat pikkuhiljaa saada käsitystä siitä, millaisia vaikutuksia koronaviruksella on talouteen.

Viime viikolla Kiinan talousluvut tammi-helmikuulta olivat selvästi huonommat, kuin uskallettiin odottaa. Teollisuustuotanto laski 13,5 prosenttia verrattuna vuodentakaiseen. Joulukuussa nousu oli 6,9. Lisäksi työttömyyden kerrottiin nousseen kiinalaisittain korkeisiin lukemiin 6,2 prosenttiin. Huolestuttavia signaaleja on kuultu myös siitä, että kulutus ei ole palannut ennalleen ensimmäisen vaiheen akuutin kriisin mentyä ohi. Asiantuntijat ovat pitäneet lukuja luotettavina.

Kiinan luvut antavat viitteitä siitä, mitä tapahtuu taloudessa, kun koronavirus etenee.

Suomessakin monessa yrityksessä on jo nyt vaikeaa ja voi olettaa, että ajat vielä huononevat ennen kuin suunta jollakin aikavälillä kääntyy. Paraskin ennustus kriisin kestosta on nyt vain kehno arvaus.

On erityisen tärkeää, että normaalioloissa terveitä yrityksiä ei saa päästää konkurssiin, muuten meitä uhkaa massatyöttömyys. Pelkästään lainat ja lainatakaukset eivät riitä tukemaan yrityksiä, vaan ne tarvitsevat myös suoraa rahallista tukea. Hallituksen tehtävä on keksiä konkreettiset keinot.

On muistettava, että talouden hidastuminen ja jopa pakittaminen on yhteinen päätös ja hinta, joka on päätetty maksaa siitä, että säästetään ihmishenkiä. Terveys edellä meneminen on oikea ja vastuullinen päätös.

Silti ja siitä huolimatta on tehtävä kaikki, mitä voidaan. Suomi on Euroopan kaavassa verrattain vähävelkainen maa. Näissä oloissa on järkevää ottaa talouden iskua vastaan lisäämällä valtion velkaa ja tukemalla yrityksiä.

Poikkeukselliset ajat vaativat poikkeuksellisia tukia, myös yrityksille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.