Pojista on tulossa yhteiskunnan murheenkryyni - tasa-arvokeskustelussa asia on unohdettu

Maavoimien komentaja Petri Hulkko kertoi keskiviikkona, että moni varusmiespalveluksen keskeyttäneistä nuorista miehistä kärsii ahdistuksesta. Mielenterveyteen liittyvät syyt ovat ylivoimaisesti suurin syy palveluksen keskeyttämiseen. Vaikka nuorten Cooperin testin huononemisesta on uutisoitu vuosia, fyysiset syyt ovat keskeyttämisessä vain pienessä roolissa.

Nuoret, jotka ovat olleet yksin kotona puhelimen kanssa, eivät pärjää enää sosiaalisesti toisten ihmisten kanssa. Armeijassa yhteiset tuvat ja toisten kanssa suihkussa käynti ahdistavat. Miten nämä nuoret edes pärjäävät aikuiselämässä?

Vuonna 1988 syntyneistä miehistä enää 67,2 prosenttia on suorittanut varusmiespalveluksen (Iltalehti verkko 13.2). 30 vuotta aikaisemmin prosentti oli lähes 90. Kun syntyvyys laskee samaan aikaan keskeyttämisprosentin kasvamisen kanssa, on vaarana, että maanpuolustusta ei pystytä hoitamaan uskottavalla tavalla.

Näin rauhan aikana suurempi huoli liittyy kuitenkin suomalaisten miesten hyvinvointiin vai pitäisikö sanoa pahoinvointiin. Nuorten mielenterveysongelmien kasvusta on uutisoitu jo vuosia, mutta asialle ei ole ryhdytty tekemään mitään.

Suurimmassa syrjäytymisriskissä ovat juuri pojat, ja kaikkein huonoimmassa sosiaalisessa ja taloudellisessa asemassa olevat ihmiset ovat maassamme useimmiten miehiä. Asunnottomista suurin osa on miehiä, alkoholisteista suurin osa on miehiä ja itsemurhaan päätyvistä suurin osa on miehiä.

Yksikään hallitus ei ole tosissaan tarttunut tähän vakavaan ongelmaan. Poikien ja miesten syrjäytymisriski ja mielenterveysongelmat pitäisi huomioida kaikessa päätöksenteossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.